Със сирени и две минути мълчание почетоха паметта на Ататюрк в Турция

  • 10 ноември 2022 09:28

  • 5221
  • 1
Със сирени и две минути мълчание почетоха паметта на Ататюрк в Турция
© Getty Images

Тази сутрин точно в 9:05 часа (8:05 ч. българско време) зазвучаха сирените в цяла Турция. Турските граждани застанаха в почетно мълчание, превозните средства спряха, корабите в Босфора надуха сирените, информира БТА.

Така в продължение на две минути мълчаливо 85-милионна Турция днес отдаде почит на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк по повод 84-ата годишнина от неговата кончина.

На този ден през 1938 г., точно в 9.05 часа, на 57-годишна възраст умира основателят на турската република и неин пръв президент Мустафа Кемал Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора.

84 години по-късно почетният възпоменателен ритуал остава непроменен и се изпълнява с неугасващо преклонение и обич на милиони към големия лидер и държавник Ататюрк, който от руините на Османската империя създава една нова, обърната към ценностите на Запада република. Приживе Ататюрк нарича основаването на турската република ”моето най-ценно творение”.

Ердоган посети мавзолея на Ататюрк навръх националния празник на Турция

През 2023 година турската република ще навърши 100 години.

Днес стаята на Ататюрк в двореца Долмабахче на брега на Босфора, където угасва животът му, е непокътната и се посещава от хиляди граждани. 

По традиция хиляди хора от сутринта се стекоха в двореца Долмабахче. Учениците отдадоха почита с поставяне на цветя и поклонение пред паметниците на Ататюрк.

Държавното ръководство на страната, начело с президента Реджеп Тайип Ердоган, посети мавзолея на Ататюрк в Анкара и се поклони пред саркофага. 

След официалната церемония мавзолеят бе отворен за посетителите, пристигащи от всички краища на страната.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
5221 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 16:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини