Турция: Швеция и Финландия не са изпълнили ангажиментите си към Анкара по пътя им за членство в НАТО

  • 08 ноември 2022 18:22

  • 1320
  • 6
Турция: Швеция и Финландия не са изпълнили ангажиментите си към Анкара по пътя им за членство в НАТО
© Getty Images/Guliver

Швеция и Финландия все още не са изпълнили всички задължения към Анкара в рамките на диалога за присъединяването на тези страни към НАТО, като следващата среща за изпълнението на споразуменията ще бъде от решаващо значение, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. "Йени шафак". 

И двете страни предприеха определени стъпки, но на този етап е трудно да се каже, че са изпълнили ангажиментите си. Стъпките не са достатъчни, заяви той. 

Чавушоглу припомни, че по-рано в Хелзинки се проведе тристранна среща за практическото изпълнение на условията на меморандума, подписан през юни от Турция, Финландия и Швеция.

Йенс Столтенберг: Време е Финландия и Швеция да бъдат приети в НАТО

Такава среща предстои да се проведе в Стокхолм. Тази среща ще бъде от решаващо значение за изпълнението на бъдещи конкретни стъпки. Ще бъде обсъден меморандумът, какво е направено и какво трябва да се направи. Ще бъде изготвен доклад и ще бъде направена повторна оценка на напредъка в разрешаването на различията между страните, заяви Чавушоглу.

Шведският министър-председател Улф Кристершон днес е на посещение в Анкара, за да обсъди перспективите за ратифициране от страна на Турция на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, отбелязва БТА. 

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1320 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:44

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Кремълският Чикатило

2022.11.08 | 19:30

5
❤️Здравейте) Казвам се Вова, на 72 години съм, но се пиша на 70) Гей секс модел 40+) Обичам да събирам руZките земи) Моля, оценете усилията ми за световен мир на ➤ kremlin.ru
генералът от разведката

2022.11.08 | 19:22

4
Преди няколко седмици Путин получава доклад от Службата за външно разузнаване (на Русия), който съдържа информация за желанието на един от лидерите на страните-участнички в срещата да плесне Владимир Путин по лицето при лична среща, като по този начин демонстрира отношението си към него като военнопрестъпник и негодник. Нещо повече, този човек казва съвсем открито в своето обкръжение, че е готов да търси лична среща с Путин на срещата на върха, дори заобикаляйки протокола. Информацията е представена на Путин като недвусмислено съответстваща на реалността, а намеренията и плановете - като потвърдени от няколко източника. Путин не е готов да рискува да бъде унижен, като получи публично шамар. Затова Путин настоява за гаранции от организаторите, че няма да се срещне дори случайно с евентуалния си преследвач. Засега няма недвусмислени гаранции и според руския президент рискът (от пътуване) не е оправдан .
Емѝ...

2022.11.08 | 18:37

1
турските кypви - от два стола, та на земята :)

2022.11.08 | 19:20

3
Па ти на техния уй.
ашкулсун,

2022.11.08 | 18:44

2
с техните камъни по техните глави

Добави коментар

Водещи новини