Посланикът на Турция: Засилваме граничния контрол с България след инцидента на границата

  • 08 ноември 2022 17:50

  • 3768
  • 4
Посланикът на Турция: Засилваме граничния контрол с България след инцидента на границата
© bulphoto (архив)

Задържан е извършителят на стрелбата на границата с Турция, обяви пред БНТ посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок. Тя е съобщила новината на ръководството на МВР в телефонен разговор.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1588

Посланик Секизкьок коментира стрелбата, при която загина сержант Петър Бъчваров. Дипломатът заяви, че разследването от страна на турската прокуратура вече е започнало и на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии. Според нея обаче трябва да бъде изяснено дали наистина става дума за стрелба при трафик на бежанци.

Има задържани за убийството на българския граничен полицай

Ваше Превъзходителство, преди няколко часа приключи срещата Ви в МВнР след стрелбата, при която загина български полицай. Как протече тя?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Най-напред бих искала да изкажа своите съболезнования на семейство на загиналия полицай, както и на българската държава. От 5 сутринта съм на крак, защото лично турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу ми се обади, за да ми съобщи за случилото се. През деня продължиха срещните българските власти, на които обсъдихме какво можем да направим. Веднага щом разбрахме за случилото се, на място бяха изпратени екипи на Жандармерията, командоси и специално обучени полицейски кучета. За нас отношенията ни с България на тема "Сигурност" за ключови и сме изключително доволни от постигнатото в следствие на сътрудничеството между двете страни. От друга страна преминаваме през много тежък момент по отношение на сигурността. Мигрантският натиск все още засяга сериозно Турция. До този момент успяхме да предотвратим преминаването на милиони на нашата територия. Една част от бежанците са заловени в Турция и върнати към местата, откъдето идват. За съжаление някои от тях продължават към другите ни граници. България за нас е много важен съсед и сме наясно, че заедно преживяваме огромен стрес и напрежение, породени от засиления мигрантски натиск. Правим всичко възможно за подсилването на границите, за да това. Правим го и за да покажем колко важен съсед е за нас България. Сега виждаме ситуация, в която е използвано огнестрелно оръжие. Ние също сме много изненадани от това и ще направим всичко възможно, за да разберем каква е причината. Вярвам, че това ще се случи в най-скоро време.

Какво ще се промени след този инцидент?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: И без това и двете страни работят в много тясно сътрудничество, но този инцидент ще го засили. Надяваме се подобни трагедии да не се случват никога повече. Този случай тепърва ще бъде разследван.

Какви мерки предприе към настоящия момент Прокуратурата на Р. Турция?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Раследването от страна на Прокуратурата вече започна. Към настоящия момент на границата се намира голям екип, който работи по всички възможни версии за причината за случилото се. Надявам се, че в най-скоро време ще разберем каква е тя - има ли организирана престъпна група, която стои зад стрелбата; има ли и други причини за тази стрелба, защото до този момент не е имало подобни случаи.

Увеличава ли се мигрантският натиск към Турция?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Мигрантският натиск към Турция изобщо не намаля. Ситуацията със Сирия се успокои. Благодарение на мерките, които предприехме, близо 400 хиляди сирийци се върнаха в родината си, но от друга страна след последните събития в Афганистан, има голям натиск, който подлага на изпитание нашите граници. Миналата беше предотвратено влизането на близо 2 млн. бежанци на нашата територия.

Какво обаче ще бъде подобрено при границата с България?

Н. Пр. Айлин Секизкьок: Ние засилихме екипите от наша страна още по време на изборите. Но е факт, че натискът се увеличава и ако не бяха взети мерки от страна на Турция, сега българските граници щяха да преминават през много по-сериозна криза. На финала бих искала да добавя още нещо - все още предстои да бъде изяснено дали трагедията, която се случи късно снощи, има връзка с бежанския поток или причината за случилото се е друга. Очакваме изясняването на случая и се надяваме това да не доведе до лошо отношение към бежанците и очерняща кампания. Нека не забравяме, че това са хора, които бягат от смъртта и търсят по-добри условия за живот.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3768 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 19:45

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Кел файда

2022.11.08 | 19:43

3
Ъ . хаирсъзин
Кремълският Чикатило

2022.11.08 | 19:32

2
❤️Здравейте) Казвам се Вова, на 72 години съм, но се пиша на 70) Гей секс модел 40+) Обичам да събирам руZките земи) Моля, оценете усилията ми за световен мир на ➤ kremlin.ru
генералът от разведката

2022.11.08 | 19:25

1
Преди няколко седмици Путин получава доклад от Службата за външно разузнаване (на Русия), който съдържа информация за желанието на един от лидерите на страните-участнички в срещата да плесне Владимир Путин по лицето при лична среща, като по този начин демонстрира отношението си към него като военнопрестъпник и негодник. Нещо повече, този човек казва съвсем открито в своето обкръжение, че е готов да търси лична среща с Путин на срещата на върха, дори заобикаляйки протокола. Информацията е представена на Путин като недвусмислено съответстваща на реалността, а намеренията и плановете - като потвърдени от няколко източника. Путин не е готов да рискува да бъде унижен, като получи публично шамар. Затова Путин настоява за гаранции от организаторите, че няма да се срещне дори случайно с евентуалния си преследвач. Засега няма недвусмислени гаранции и според руския президент рискът (от пътуване) не е оправдан .

Добави коментар

Водещи новини