Министър Милков: Ще търсим съдействие от страна на Турция за случилото се с граничния полицай

  • 08 ноември 2022 10:52

  • 1051
  • 6
© Нова телевизия

Нашите отношения бяха преминали през период, които днес могат да се окачествят като „сложни“. Имаме интерес да върнем един позитивен дневен ред в двустранните отношения между България и Република Северна Македония – нещо, което през последните месеци чувстваме, че се е загубило. Това заяви министърът на външните работи Николай Милков по време на брифинг на Министерство на външните работи, на който присъства и външният министър на РСМ Буяр Османи.

Външният ни министър поясни, че срещата с колегата му е с цел да се преодолее непозитивната атмосфера в двустранните отношения.

„Наред с въпросите, които обсъдихме за съществуващи пречки, които трябва да преодолеем – ситуацията с клубовете, с вписването на българите в конституцията, ние се спряхме и на положителните неща в нашите двустранни отношения, които останаха в сянка. Тук мога да спомена постигането на стокообмен в размер на над 1 млрд. - досега не е имало такъв стокообмен между нашите държави, което показва едно взаимно проникване на икономиките на нашите две държава“, допълни още Милков.

Той отбеляза и стъпките, които ще доведат до допълнително увеличаване на търговски обороти в бъдеще, както и ролята на България като газов хъб на Балканите в последно време, като в тази връзка бе подписано споразумението за междусистемно свързване за Кюстендил-Жиндилово.

„Ние работихме на различни нива с Европейската комисия, включително президентът на републиката, както и аз като външен министър, работихме енергийният пакет да включва не само дългосрочни и средносрочни мерки, но също така и един непосредствен пакет от средства, който да покрие настоящите нужди на страните от Западните Балкани през предстоящия зимен тежък период“, каза още той.

Двата български културни центъра в Северна Македония трябва да сменят имената си

На въпрос относно инцидентът с граничния полицай на границата ни с Турция, министърът заяви: „В момента все още се полагат усилия за точно изясняване на това какво се е случило. Междувременно обаче зам.-министър Константин Коджабашев покани на среща посланикът на Република Турция в София, на която ще потърсим съдействие от страна на Турция и ако трябва ще предложим съдействие за общи действия по изясняването на случая. Изказвам искрени съболезнования на близките на загиналия, както и да поема ангажимента, че ще бъдете информирани за всичко, което научим от страна на Турция.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1051 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.08 | 20:06

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

2022.11.08 | 16:38

5
Хахаха, тея оръжие ще дават, че те мигрантите вече напурат да ни превземат.
гио

2022.11.08 | 12:44

4
Заради безхаберието на всички ви афганистанци и тем подобни започнаха да убиват полицаите ! Защо патрулите ни не са воъражени с калашници и картечници отгоре на джиповете си ? Имате ли си представа какви хора нахруват на теритарията ни, щом като не им мигва ощото да убият ? Срам сте !

2022.11.08 | 12:43

3
Престъпници и хрантутници са тия в парламента ще раздават оръжия боеприпаси а ние сме напълно беззащитни
пеДерашко Дамаджаната

2022.11.08 | 12:02

2
Сега трябва да изпратят Боко Дамаджаната да пази границата. Нали нямаше да води война та оголи задника на граничарите за да може всяка африканска маймуна да си минава когато му се иска и даже да стреля и убива нашите момчета. При борисов имаше нулев мигрантски натиск защото имаше разбирателство между него и Ердо. Дамаджаната не си направи труда да поиска подобно нещо от турска страна.
Веско Григоров от град Левски

2022.11.08 | 11:28

1
Да ни наемат нас пенсионерите както ни наемат и ни предпочитат охранителните фирми и няма да има никакви инциденти както при сегашните новобранци !

Добави коментар

Водещи новини