Ердоган и Путин са обсъдили по телефона зърнената сделка

  • 01 ноември 2022 19:11

  • 1208
  • 2
 Ердоган и Путин са обсъдили по телефона зърнената сделка
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва днес е провел телефонен разговор с президента на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

От управлението по комуникациите на кабинета на Ердоган съобщиха, че двамата лидери са обсъдили въпроси от регионалния дневен ред с акцент върху последните събития в руско-украинската война.

Ердоган е отбелязал, че Анкара продължава да предприема необходимите инициативи с всички страни с цел разрешаване на проблемите, свързани с прилагането на Истанбулското споразумение за доставки на зърно (от пристанищата на Украйна – б.ред.).

Турският лидер е изразил увереност, че ще бъде създадена атмосфера на сътрудничество за разрешаване на въпроса за зърнените доставки. Според него конструктивният подход по темата би оказал стимулиращо въздействие върху двете страни по въпроса за завръщане към диалога.

Ердоган благодарил на Путин за „искрените думи“ по отношение на Турция и него лично пред дискусионния форум „Валдай“ на 27 октомври. Там Путин, цитиран от ТАСС, е определил Ердоган като „силен лидер и сложен, но последователен и надежден партньор“, който не позволява да бъде притискан и да бъде ръководен от интересите на трети страни.

Ердоган ще разговаря с Путин и Зеленски

От своя страна Путин е заявил, че Русия би могла да обмисли възобновяването на участието си в споразумението само след детайлно разследване на обстоятелствата около атаката с дронове срещу руски военни кораби в пристанището на Севастопол, както и след гаранции от страна на Киев, че няма да използва хуманитарния коридор за военни цели, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

Външните министри на Русия и на Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу също са провели телефонен разговор, в който са обсъдили ситуацията около споразумението за износ на зърно и храни през Черно море, е казал пред ТАСС източник от турското министерство на външните работи. ТАСС съобщи още, че зърненото споразумение е било обсъдено днес отново и от министрите на отбраната на Русия и на Турция Сергей Шойгу и Хулуси Акар, като разговорът се е провел по инициатива на турската страна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1208 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.11.01 | 19:52

2
Добър вечер! За ползата от смяната на лятното часово време: - Господин Залужний, какво се случи, та вчера 950 трупа станаха добри руснаци? - Ами, денят беше един час по-дълъг. СЛАВА УКРАИНИ! ✌
PaulaFox

2022.11.01 | 19:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини