Димитър Стоянов: Ситуацията в Украйна е най-голямата заплаха след Втората световна война

  • 17 ноември 2022 10:53

  • 743
  • 5
Димитър Стоянов: Ситуацията в Украйна е най-голямата заплаха след Втората световна война
© Булфото

Преди повече от четвърт век процесът SEDM беше създаден като механизъм и един от най-важните форуми за регионално сътрудничество и повишаване на сигурността и стабилността в Югоизточна Европа. През изминалия период той изигра значителна роля в процеса на укрепването на добросъседските отношения, за евроатлантическата интеграция на държавите от региона и съществено способства за подобряването на военните способности на нашите въоръжени сили за справяне със заплахите пред сигурността на XXI век.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14164

Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в началото на годишната среща на министрите на отбраната във формат SEDM (Процес на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа), която се провежда в София.

Той отбеляза, че тази година, за съжаление, срещата ще премине под знака на предизвикващите тревоги и смущения събития, развиващи се на територията на Украйна. "Оценяваме това като най-голямата заплаха за мира и глобалната сигурност след края на Втората световна война", изтъкна Стоянов.

"Бих искал да изразя солидарност и респект към смелостта, твърдостта и героизма на украинския народ и украинските въоръжени сили в борбата им за отстояване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", каза още военният министър.

Приветствие в началото на годишната среща на министрите на отбраната отправи и зам.-министърът на отбраната Теодора Генчовска. Тя подчерта, че от създаването на SEDM, процесът промотира мир и разбирателство, и е важна регионална инициатива.

Военният министър: Бихме искали Нидерландия да ни предложи своите F-16, но не го е направила

"Вярвам, че днес ще допринесем за развитието на съвместните ни усилия, за да създадем предпоставки за светло бъдеще", изтъкна тя и отбеляза, че предизвикателствата пред сигурността и заплахите, пред които се изправя модерният свят, са демонстрация на силната взаимна зависимост между нациите и регионите.

Генчовка също коментира случващото се в Украйна. "Призоваваме Русия незабавно да спре насилието и да изтегли войските си от Украйна. Граници не трябва да бъдат премахвани", заяви тя.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
743 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:14

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:14

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN

2022.11.17 | 12:45

3
Докато ни заплашвате с ковид и война, вие вършите престъпления.
ИСТИНАТА

2022.11.17 | 12:26

2
НЕ! НЕ!! НЕ, "Другарю" Стоянов, ЗАПЛАХАТА за България е КОРУПЦИЯТА!!! И, най-вече НЕ ЖЕЛАНИЕТО да се БОРИТЕ с НЕЯ!!! А, ЗАЩО НЕ ИСКАТЕ да се БОРИТЕ с НЕЯ, "Другарю" Стоянов????!!! Защо????
PaulaFox

2022.11.17 | 11:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини