Два протеста на работещите в градския транспорт в Скопие

  • 18 октомври 2022 22:29

  • 1186
  • 2
Два протеста на работещите в градския транспорт в Скопие
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Два протеста, свързани с предприятието за градски транспорт в Скопие, бяха обявени за утре в столицата на Република Северна Македония. 

Секретарят на община Скопие Зоран Глигоров обяви протест пред сградата на правителството по обед, ако не бъдат платени 2 милиона евро за безплатен транспорт на учениците и студентите. С час по-рано е обявен протест от синдиката на градския транспорт, но той ще се състои в едно от автобусните депа. 

Синдикатът уверява, че протестът няма да остави Скопие без транспорт, но градските власти заявиха, че няма да има автобуси, „ако държавата не плати дълга си”.

Протестите в Скопие срещу френското предложение продължават и днес

С изявления излязоха и политическите партии. От ВМРО-ДПМНЕ настояват за спешно извънредно заседание за спасяване на градския транспорт, от СДСМ заявиха, че вината за случващото се е изцяло на местната власт в Скопие и техния кмет (кметът на Скопие Данела Арсовска е подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ).

Според Арсовска, която също направи изявление, проблемът със заплатите в транспортното предприятие в Скопие е в правителството, затова и протестът щял да бъде пред сградата му.

От правителството обаче отричат то да има дълг към транспортната фирма и призоваха „местните власти, които използват услугите на Фирмата за градски транспорт – Скопие, да управляват по-добре своите бюджети и редовно да уреждат задълженията си към публичната компания, така че нормалното й функциониране в условията на икономическа и енергийна криза да не бъде поставено под въпрос“.

В съобщението на правителствената пресслужба се посочва, че според документацията на Министерството на образованието и науката институцията редовно обслужва задълженията си „към всички субекти, с които има регламентирани правни компетенции или с които има сключени споразумения”, но транспортната фирма в Скопие не е сред тях. 

„Законът за висшето образование предвижда, че правителството на Република Северна Македония може да вземе решение за специални удобства за студентите, като студентска карта за намаление, безплатен градски транспорт и др., тъй като средствата са осигурени от държавния бюджет. През календарната година обаче такова решение не е взето, поради факта, че през зимния семестър на учебната 2021-2022 г. студентите не са посещавали учебни занятия с физическо присъствие в звената на Университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие“, се подчертава в правителственото съобщение, в което се уточнява, че ще бъдат осигурени средства за транспорт на учениците, ако обучението с физическо присъствие се запази. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1186 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 23:39

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.18 | 23:10

1
Сърбе на върбе. Али сите сте гюпци.

Добави коментар

Водещи новини