Албания иска спиране на два сайта, публикували данни от кибератаките

  • 13 октомври 2022 12:37

  • 381
  • 1
Албания иска спиране на два сайта, публикували данни от кибератаките
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Албания поиска от властите в Китай, Великобритания и Русия да затворят два сайта, които са публикували данните, получени при кибератаките срещу сайтове на обществени институции по-рано тази година. Решението бе взето от Съда на Тирана след искане от прокуратурата, която направи разследване, съобщават медиите в страната, цитирани от БТА.

Разследването категорично е установило, че публикуването на данни и на полицейски документи, съдържащи следствена тайна, е извършвано от сайта „HomelandJustice" и от профил в „Telegram“ с името „JusticeHomeland1”, които имат IP адреси и в трите държави. 

Прокуратурата апелира към правоприлагащите органи в тези държави да конфискуват данните от компютърните системи и да забранят по-нататъшното публикуване на хакнатата документация от албанските институции.

През юли албанското правителство съобщи, че неговата интернет страница и страниците на обществените институции в страната са били спрени след кибератака от неуточнен източник. 

Хакерската атака предизвика паника в албанските обществени служби, чиито интернет услуги бяха блокирани с дни.

Миналия месец албанският премиер Еди Рама обяви, че задълбочено разследване е дало неопровержимо доказателство, че кибератаката е била дирижирана и спонсорирана от Иран. В резултат Албания прекратява дипломатическите отношения с Иран и нареди на иранските дипломати и служители на посолството си да напуснат страната.

2/3 от албанците са песимисти за развитието на Албания

Конференцията на 23-24 юли на иранската организацията "Муджахидин-е Халк" беше отменена заради предупреждение от местните власти за възможна терористична заплаха.

Около 3000 дисиденти от организацията, по-известна с абревиатурата МЕК, живеят в лагера „Ашраф 3“ в Манез, на 30 км западно от албанската столица Тирана. Те планираха да проведат в лагера си „Световна среща на върха на свободен Иран“ с участието на американски сенатори и конгресмени и други бивши важни личности от западни страни, за да „призоват правителството на Байдън да възприеме решителна политика срещу режима в Техеран“.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.13 | 15:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини