Външният министър на Босна и Херцеговина: Получаването на статут на кандидат за членство в ЕС е исторически момент за страната ни

  • 12 октомври 2022 18:14

  • 281
  • 1
Външният министър на Босна  и Херцеговина: Получаването на статут на кандидат за членство в ЕС е исторически момент за страната ни
© Getty (архив)

Министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович заяви, че получаването на статут на кандидат за членство в Европейския съюз от Босна и Херцеговина е исторически момент за страната, предаде информационният сайт Кликс, цитиран от БТА.

"Решението на Европейската комисия да препоръча на Съвета на ЕС предоставянето на статут на кандидат за членство в Европейския съюз на Босна и Херцеговина е добре дошло и е историческо за нашата страна и гражданите ни. Това е силно послание към гражданите на Босна и Херцеговина, на което се надявахме и преди, че нашето бъдеще е в европейското семейство", каза Туркович.

Тя приветства усилията на членовете на ЕС да предоставят на Босна и Херцеговина статут на кандидат, което ще насърчи реформите и изпълнението на необходимите условия преди започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

"Съживяването на този процес е от жизнено важно значение за гражданите и държавата Босна и Херцеговина и за стабилизирането на целия регион", посочи Туркович.

Тя коментира доклада на Европейската комисия за напредъка на Босна и Херцеговина, представен от ЕК.

Фон дер Лайен: ЕС предоставя на Босна и Херцеговина статут на кандидат за членство

"Особено съм доволна от факта, че постигнахме важен напредък в хармонизирането на външната политика на Босна и Херцеговина с външната политика на Европейския съюз и увеличихме степента на присъединяване към позициите на ЕС", каза Туркович, добавяйки, че този напредък е признат в доклада на ЕС.

Тя посочи, че въпреки натиска и опитите за предотвратяване, Босна и Херцеговина е успяла, с подкрепата на председателя на Президентството на Босна и Херцеговина Шефик Джаферович и хърватския член на Председателството на Босна и Херцеговина Желко Комшич, да хармонизира значително външната си политика с тази на ЕС, особено по отношение на ситуацията в Украйна.

"Това е потвърждение, че нашите усилия са видими и са в интерес на гражданите на Босна и Херцеговина и те със сигурност допринесоха за положителното становище на Европейската комисия да получим статут на кандидат за членство", каза в заключение Туркович.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 18:46

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини