Северна Македония обмисля да остане на лятно часово време през зимата

  • 10 октомври 2022 11:31

  • 726
  • 3
Северна Македония обмисля да остане на лятно часово време през зимата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Скопие обмисля удължаване на лятното часово време, за да пести електроенергия, съобщава сайтът Плусинфо, цитиран от БТА. Правителството на Република Северна Македония възложи на министерството на икономиката да обмисли възможността за продължаване на лятното часово време, за да се направят допълнителни икономии в общото потребление на електроенергия.

Зимното часово време започва на 30 октомври, но не е сигурно дали гражданите на  Република Северна Македония ще преместят стрелките с час назад. 

Ако в Република Северна Македония се въведе постоянно лятно часово време, през зимните месеци слънцето ще изгрява не по-късно от 7:30-7:45 сутринта, но ще залязва не по-рано от 17:30-17:45, т.е. един час по-късно от "зимното" време.

Това означава един час повече дневна светлина в следобедния период, тоест допълнителна възможност за изпълнение на някои задачи и дейности, които изискват светлина (служители и ученици на следобедни смени, семейни дейности, следобеден отдих).

Някои експерти твърдят, че лятното време е подходящо за района на Република Северна Македония, като се има предвид нейното крайно източно положение в Централноевропейската часова зона (между 20:30 и 23:30 градуса източно от Гринуич), с малка част в Източната европейска часова зона. Като се има предвид положението, през зимните месеци  в страната наистина става тъмно твърде рано, за разлика от страните в същата зона, които са с по на запад.

Американците одобряват законопроект за постоянно лятно часово време

Експертите обаче нямат единно мнение дали удължаването на лятното часово време е добро решение и дали и доколко ще допринесе за икономии, отбелязва Плуснинфо.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
726 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.10 | 12:26

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Поп Груйо

2022.10.10 | 11:56

2
Турция е само на лятно часово време заради туризма. Зимното е извращение и води до депресии. За нашия регион лятното винаги е било най-доброто решение за постоянно. Нашите ще се сетят последни.
Сашко Македонски е Грък

2022.10.10 | 11:40

1
Кво ни интересува фейк държавата?

Добави коментар

Водещи новини