Отново рекордна инфлация в Турция

  • 06 октомври 2022 10:19

  • 509
  • 2
Отново рекордна инфлация в Турция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В началото на този месец в Турция бяха обявени поредните стряскащи данни за инфлацията в страната. Турският статистически институт обяви, че инфлацията е достигнала 83,45 процента на годишна база през септември - най-високата за последните 24 години, т.е. от юли 1998 г. насам, когато тя бе 85,3 процента, а Турция се бореше да сложи край на десетилетието на хронично висока инфлация. 

Увеличението на инфлацията в последно време изглежда наистина изключително сериозно, а експерти прогнозират, че до края на годината тя може да достигне 100 процента.

Финансови анализатори казват, че основната разлика между сегашната ситуация и кризата през 90-те години се състои в това, че в края на миналия век турската икономика е имала различен формат и властите не са имали толкова големи икономически амбиции като сега.

Междувременно турската лира отново поевтиня рекордно спрямо долара, като миналата седмица в петък се търгуваше на изключително ниското равнище от 18,56 спрямо долара. Лирата продължава да се обезценява, след като Комитетът по паричната политика на централната банка на Турция на 22 септември намали основния лихвен процент от 13 на 12 процента. 

Икономическата криза в страната доведе до сериозно понижаване на стандарта на живот на повечето турски граждани. Съобщава се, че все повече специалисти, главно лекари, напускат родината си в търсене на по-добро възнаграждение за труда им. Много граждани са принудени да купуват само основни хранителни стоки и срещат трудности при плащане на битовите си сметки. Постоянното увеличение на цените принуждава хората да се отказват от много неща, които преди са можели да си позволят, като много турци вече не посещават ресторанти, барове, кина. 

На фона на всичко това президентът Реджеп Тайип Ердоган продължава да твърди, че високите лихвени проценти остават основният проблем по пътя на икономическото развитие на страната.

Лихвените проценти са най-големият ми враг, изтъкна Ердоган преди броени дни, като добави, че след като основният лихвен процент е бил намален до 12 процента властите ще продължат да действат в тази посока. Той има желание този показател да бъде намален под 10 процента. 

Още след Нова година прогнозирам по-ниска инфлация в Турция под влияние на ниските лихвени проценти. Целта ни е да премахнем проблема, свързан с инфлацията, каза турският лидер, като поиска държавните банки да "подкрепят" инвеститорите.

Тази седмица президентът и лидер на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган определи ислямското банкиране като приоритет във финансовата политика на Турция и добави, че "трудностите в икономиката на страната само я укрепват".
Турция подготвя нова Конституция

Ислямското банкиране предвижда извършването на банкови дейности в съответствие с ислямските норми. При този тип банкиране са забранени лихвите по заеми и различните финансови спекулации. Ислямските банки не отпускат кредити с класическа лихва и използват други форми (кредити на изплащане, лизинг, дялово финансиране).

Определихме ислямското банкиране като една от приоритетните области във всички стратегически документи на нашето правителство, особено в плановете за развитие и средносрочните програми, заяви Ердоган, като допълни, че механизмите, използвани от ислямското банкиране, помагат за укрепване на икономиката, за нейното развитие и за повишаване на устойчивостта й към кризи. 

Анализатори на "Джей Пи Морган" ("JP Morgan") предупредиха, че инфлацията в Турция вероятно ще остане необичайно висока, докато политиката властите не се промени.

Глобалната рецесия, въздействието й върху цените на суровините и темпът на обезценяване на лирата ще бъдат основните фактори, определящи инфлацията, допълниха от "Джей Пи Морган".

Въпреки всичко правителството на Турция продължава да твърди, че "инфлацията ще намалее, тъй като икономическата му програма дава приоритет на ниските лихвени проценти за стимулиране на производството и износа".

Последвайте канала на

Калина Христова
509 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.06 | 14:35

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Хаха

2022.10.06 | 12:07

1
Машала Ердоган

Добави коментар

Водещи новини