Турция скастри Гърция, че търси помощ от САЩ

  • 05 октомври 2022 11:45

  • 421
  • 2
Турция скастри Гърция, че търси помощ от САЩ
©
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува гръцкия премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. за това, че е потърсил помощ от САЩ срещу Анкара, и заяви, че "ще продължим да правим необходимото", съобщава Анадолската агенция.

Турският лидер обърна внимание на политиката на Атина за незаконно отблъскване на мигранти.

Припомняйки усилията на Турция да спасява мигранти в Егейско море, докато Гърция ги оставя на произвола на съдбата, Ердоган подчерта, че светът мълчи по този въпрос.

Групи за защита на правата на човека често алармират за незаконни отблъсквания и други нарушения на правата на човека от страна на гръцките власти.

Анкара и световните правозащитни организации многократно са осъждали незаконната практика на Атина да изтласква обратно търсещите убежище, подчертавайки, че това е в нарушение на хуманитарните ценности и международното право и по този начин се застрашава животът на уязвими мигранти, включително жени и деца.

Ердоган спомена и неотдавнашното изявление на гръцкия премиер за търсене на подкрепа срещу Турция и отсече, че Анкара ще продължи да прави необходимото.

"Гръцкият министър-председател иска помощ от САЩ. Срещу кого? Срещу Турция. Каквото и да правите, ние винаги ще правим това, което е необходимо. Готови сме да го направим", категоричен бе турският лидер.

На 28 септември редица информационни агенции, позовавайки се на Мицотакис, съобщиха, че Гърция е уверена в подкрепата на САЩ и Европейския съюз срещу Турция.

Гърция и Турция са в конфликт от десетилетия по редица въпроси, включително относно границите на техните континентални шелфове, енергийните ресурси, полетите над Егейско море и разделения Кипър.

Турция има спешна нужда от нова конституция, според турския правосъден министър

Отдавна тлеещото напрежение между двете страни, които са съюзници в НАТО, но исторически врагове, се разгоря отново наскоро заради взаимни обвинения в нарушения на договора и провокации.

Ердоган обвини Гърция в "престъпления срещу човечеството", имайки предвид отношението й към мигрантите и окупирането на острови в Егейско море с демилитаризиран статут. Атина пък твърди, че Анкара оспорва гръцкия суверенитет над островите и използва проблема с миграцията и обвини Ердоган в "подстрекателни" изявления.

Калина Христова
421 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.05 | 12:42

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Хаха

2022.10.05 | 12:04

1
В Гърция заплатата е 1300 евро а във великата империя на Ердоган 300евро!

Добави коментар

Водещи новини