Голям пожар затвори магистрала в Турция, евакуираха стотици

  • 08 септември 2022 11:45

  • 473
  • 0
Голям пожар затвори магистрала в Турция, евакуираха стотици
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бързо разпространяващ се горски пожар избухна в Гюлнар, квартал на средиземноморската турска провинция Мерсин вчера в 7 часа сутринта. Пожарникарите започнаха мащабна операция в района Гюлнар. Властите евакуираха около 30 къщи по пътя на пламъците като предпазна мярка. 

Усилията за овладяване на пожара продължават вече над 28 часа и днес с 11 самолета, 29 хеликоптера, 138 пръскачки, 15 булдозера и 850 души персонал. В гасенето на пожара през нощта участваха и хеликоптери за нощно виждане, пише "Марица".

Екипи пристигнаха от близките провинции, за да помогнат на пожарникарите на Мерсин, докато местните жители бяха мобилизирани да им помогнат, заедно с войници. Министерството на националната отбрана съобщи, че са изпратени девет военни хеликоптера, за да помогнат в усилията, усложнени от силните ветрове.

Пожар в караоке бар във Виетнам взе 12 жертви

Кметът на Гюлнар Алпаслан Юнювар, който помогна на пожарникарите в спасителните работи, да изтеглят маркучи до горящата зона, заяви пред Анадолската агенция (AA), че намесата от въздуха е възможна въпреки силните ветрове и изрази надежда „пожарът да бъде потушен“. 

Евакуираните бяха настанени в две гимназии в областта, докато пожарникарите се опитваха да охладят околностите, за да пресекат огъня към къщите. 

Огнеборците се бореха да попречат на достигането му до магистралата Мерсин-Анталия, натоварен средиземноморски маршрут, свързващ южните провинции на най-популярната ваканционна дестинация Анталия.

Огромен пожар бушува в Казахстан, един човек е загинал

За съжаление през нощта заради вятъра, пожарът обхвана района на магистрала Мерсин-Анталия D-400 и тя беше затворена.

Губернаторът на Мерсин Али Хамза Пехливан направи изявление след оглед на района на пожара. „Преди всичко, искам да заявя, че нямаме загуба на човешки живот. Евакуирахме 450 наши граждани от 110 домакинства като предпазна мярка."

Пехливан заяви, че скоростта на вятъра малко се е забавила, борбата продължава интензивно, но все още не могат да кажат, че контролират пожара. "Всичките ни екипи от въздуха и от земята извършват своите интервенции. Надявам се да успеем да го потушим в кратки срокове. Работата продължава и към този момент."

В изявление, направено от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството (AFAD), се споменава, че общо 34 здравни служители са изпратени с 8 линейки и 2 екипа в региона. 7 от 24-те пострадали от пожара продължават лечението си в болници.

Пожар в нефтохимически завод край Милано, има ранени

За да се подпомогне работата в региона, бяха назначени екипи на AFAD от провинция Адана и Нигде и 1 мобилен координационен камион.

Пожарът, който продължава да се гаси по въздух и земя, достигна границата при съседната област Силифке. Някои къщи в района също бяха евакуирани като предпазна мярка.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини