Реджеп Ердоган: Новият ни сондажен кораб ще работи в рамките на нашата юрисдикция в Източно Средизмено море

  • 09 август 2022 17:44

  • 984
  • 1
Реджеп Ердоган: Новият ни сондажен кораб ще работи в рамките на нашата юрисдикция в Източно Средизмено море
© Getty images (архив)

Новият сондажен кораб на Турция ще извършва проучвания за въглеводороди край бреговете на Анталия в Средиземно море, съобщи днес президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията по изпращането на кораба от седмо поколение на първата му мисия, съобщи Анадолската агенция, предаде БТА.

"Ще изпратим нашия кораб "Абдулхамид Хан" при сондажа "Йоруклер-1", на 55 км от Газипаша" (Анталия), каза Ердоган на церемонията на пристанище Ташуджу в средиземноморския град Мерсин.

Ердоган добави, че сондажният кораб "Абдулхамид Хан" е "символ на новата визия на Турция" в областта на енергетиката.

Турция изпраща днес нов сондажен кораб в Средиземно море

Президентът заяви, че със своите кораби "Фатих", "Кануни", "Явуз" и "Абдулхамид Хан" Турция разполага с рядко срещан в света сондажен флот.

"Сега, с четири сондажни кораба и два кораба за сеизмични изследвания, ние също сме ангажирани в тази област" (проучванията за природен газ), каза той.

"Абдулхамид Хан" е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.

Ердоган посочи още, че Турция извършва проучвателните и сондажни операции в Средиземно море в рамките на своята юрисдикция, като подчерта: "Не се нуждаем от ничие разрешение за това."

Предишни турски сондажи за въглеводороди в Източното Средиземноморие породиха напрежение в отношенията между Анкара и Атина и Анкара и Никозия. През 2020 г. спорът ескалира, след като Турция изпрати изследователския си кораб "Оруч Реис" в Източното Средиземноморие.

ЕС многократно осъди дейностите на Турция и наложи санкции заради сондажите край Кипър.

Турският президент засегна в изказването си днес и въпроса за сондажите в Черно море, където Турция откри значителни газови резерви.

"Планираме да завършим дейностите в 10-те сондажни кладенеца от първата фаза (на експлоатацията) на газа в Черно море и да започнем да пускаме придобития от там природен газ към нашия народ през 2023 г.", добави президентът.

През август 2020 г. корабът "Фатих" откри 320 млрд. куб.м газ в кладенеца Туна-1 в Сакария, а през октомври същата година в същото находище бяха намерени още 85 млрд. куб.м. През юни м.г. страната обяви и нова находка - 135 млрд. куб.м газ в кладенеца Амасра-1 в северната част на находището Сакария.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.09 | 19:17

1
Гърчолята да си го натикат отзад, ако им стига

Добави коментар

Водещи новини