Чавушоглу: Турция ще полага усилия за скорошно разрешаване на кризата в Украйна

  • 08 август 2022 15:59

  • 481
  • 2
Чавушоглу: Турция ще полага усилия за скорошно разрешаване на кризата в Украйна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Турция се обвява за скорошно и справедливо разрешаване на украинската криза и ще полага необходимите усилия за това, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на откриването на годишната конференция на посланиците на Турция, предадоха турските медии.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8399

По думите на Чавушоглу Анкара се обявява за скорошно прекратяване на бойните действия в Украйна и за постигането на траен мир. 

Ще продължаваме да полагаме усилия за скорошното разрешаване на конфликтната ситуация в Украйна. Необходимо е да се мисли за създаването на "нова архитектура за европейска сигурност". Турция извършва съответна подготовка за това, каза той. 

Чавушоглу напомни и че в началото на конфликта Анкара затвори пролива Босфор за преминаването на военни кораби в Черно море.

Турският външен министър говори днес още по редица проблеми, включително за напрежението в Нагорни Карабах и за напрежението между Израел и палестинците.

Той отправи предупреждение към Армения, че е "недопустимо да извършва провокации в региона". 

Анкара ще продължи да оказва всякаква подкрепа на Азербайджан. Напрежението между Армения и Азербайджан показва колко крехка е ситуацията в региона. Азербайджан трябва да знае, че никога няма да го изоставим. От началото на конфликта в Нагорни Карабах сме подкрепяли армията на Азербайджан. Полагали сме и активни усилия за постигане на мир. Отново предупреждаваме Армения, че е недопустимо да се извършват нови провокации, каза Чавушоглу. 

Мевлют Чавушоглу разкри какво ще спре войната в Украйна

Той заяви още, че Турция "осъжда политиката на насилие, провеждана от Израел спрямо Палестина", отбелязва БТА.

Анкара се надява да бъде осигурено трайно прекратяване на огъня в региона, посочи Чавушоглу.

Продължаваме активно да подкрепяме Палестина. Смятаме за неприемливи нападенията на Израел в ивицата Газа и опитите на израелски фанатици да нахлуят в джамията "Ал Акса". Решително осъждаме Израел и се надяваме да бъде осигурено трайно прекратяване на огъня в района, посочи турският външен министър.  

Константин Тодоров
481 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГОЛОДОМОР

2022.08.08 | 19:17

1
УКРО СКО ТОВЕТЕ ДОЙДОХА ТУК ДА МЕ У БИ ВАТ
ГОЛОДОМОР

2022.08.08 | 19:18

2
С М Ъ Р Т НА УКРАЙНА!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини