Открадната 500-годишна икона на Исус Христос бе върната на Кипърската православна църква

  • 12 юли 2022 21:06

  • 2764
  • 0
Открадната 500-годишна икона на Исус Христос бе върната на Кипърската православна църква
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Икона на 500 години, която е била открадната от църква в северната част на остров Кипър, бе върната днес на Кипърската православна църква, предаде АП, цитирана от БТА.


Иконата "Възцареният Христос", която кипърският департамент по антиките датира около края на XV в. или началото на XVI в., беше връчена на церемония днес на главата на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом.

Иконата принадлежи на църквата "Христос Антифонитис" от XII в., която се намира близо до северния крайбрежен град Кирения. Тя е една от безбройните икони, фрески, мозайки и други религиозни артефакти, откраднати от църквите, които са били изоставени след турското нашествие през 1974 г., когато островът бе разделен между кипърските гърци и кипърските турци. Нахлуването на Турция дойде след преврат, извършен от привърженици на обединение с Гърция.

"Усилията за връщане на откраднатите артефакти продължават", казва министърът на транспорта Янис Карусос, който представи иконата.

Кипърската православна църква проследи иконата до търг в Швейцария, а швейцарската полиция я конфискува през 2014 г. След дълъг съдебен процес швейцарските власти предадоха иконата миналата седмица и тя беше транспортирана до Кипър.                    

Кипърската църква от десетилетия се опитва да проследи множество религиозни артефакти, откраднати от стотици изоставени църкви и манастири в северната част на страната и продадени в чужбина.

Църквата заяви, че върнатата икона ще бъде съхранявана от архиепископията, "докато се върне на полагащото ѝ се място" в църквата "Антифонитис".

Нидерландски детектив твърди, че е открил открадната християнска реликва

 

 

Валери Зайцев
2764 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини