Опозицията в Скопие: Водят ли се преговори в София днес?

  • 27 юни 2022 19:39

  • 1031
  • 3
Опозицията в Скопие: Водят ли се преговори в София днес?
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери не подложи на гласуване предложението на координатора на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицески, който поиска на днешното заседание на парламента да бъде разгледан въпросът за преговорите със София и преговорната рамка с Европейския съюз, предложена от френското председателство на блока.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 664

"Република Северна Македония е точка първа в парламента на България, в нашия парламент не се обсъждат прeговорите. Срамно е, че за страната се говори в други парламенти, а не в нашия”, посочи Мицески, цитиран от БТА.

Джафери обясни, че не може да подложи на гласуване предложението, защото, за да се разгледа този въпрос в парламента, трябва да бъдат внесени съответните документи.

Според Мицески обаче документите са внесени още в петък в комисията по европейски въпроси, а председателят на опозиционната партия "Левица” заяви: От две години в парламента са внесени документи за най-горещия въпрос, но понеже не става дума за Косово или Албания, Джафери не смята за необходимо да го поставите на обсъждане.

От правителството на страната днес няма информация за развитие по темата. За сметка на това говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски попита: Има ли екип от министерството на външните работи, който е изпратен днес в Република България, за да договаря френското предложение? Вярно ли е, че този екип днес води преговори предложението да бъде включено в протокола за Европейския съюз? С това мълчание екипът на МВнР не оформя ли тъжната съдба на страната, далеч от очите на обществото?

На пресконференция в петък министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич обявиха, че когато получат окончателното френско предложение, то ще бъде внесено в парламента, за да могат депутатите да се изкажат по него.

Оливер Вархей: Всички пречки в спора между РСМ и България са преодолени

Валери Зайцев
1031 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Еми...

2022.06.27 | 19:49

1
рашистката педерация прави всичко по силиците си да прецака кандидатурата на Македония и да антагонизира балканските държави, а сърбоманите у нас като гадев, славуца, тиквата (която наложи ветото) и подобни работят за митрофановна.

2022.06.27 | 22:59

3
ами така ще антагонизира отвътре, преди приемането НАтО трябва да прочисти сръбско-руските агенти там
просто питам

2022.06.27 | 20:02

2
а ти за кого работиш?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини