"Алианс за албанците" ще подкрепи вписването на българите в Конституцията на РСМ

  • 23 юни 2022 16:07

  • 1872
  • 1
"Алианс за албанците" ще подкрепи вписването на българите в Конституцията на РСМ
© Getty images (архив)

"Алиансът за албанците вижда като решение вписването на българите в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония и ще го подкрепят, решението е принципно и още от 2015 г., каза председателят на албанската опозиционна партия Зиядин Села, призовавайки всички македонските политици да размислят и да го приемат, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1238

Села отказа да влезе в коментар на конкретни формулировки от предложението на френското председателство за преговорна рамка за РСМ, уточнявайки, че не е чел документа и не е сигурен „дали някой в страната познава предложението, а когато става въпрос за промяна в Конституцията, всяка дума е важна”.  

„Но когато през цялото време се оплакваме, че някой ни блокира, трябва да се върнем на основния въпрос: Кои са тези, които искат да станат член на ЕС? Това сме ние. И всяка държава, за да стане член на ЕС трябва да изпълни някакви условия, не казвам, че българите са прави, но това са техните искания. И ние трябва да решим дали ще продължим или не по пътя си към ЕС. И към Сърбия има условие - признаване на независимостта на Косово”, каза Села.

„Да, ние ще гласуваме за включването на българите в конституцията. Съседите, ако са съседи, трябва да се признават помежду си. От подписването си още Договорът за добросъседство с България е погрешен. Не може да се криеш зад комисии, когато става дума за политическо решение. Компромисът не е нещо, което правят историците. Те решават според фактите. И не може нечия етническа принадлежност да се решава с гласуване. Проблемът е политически, трябва да се реши политически”, каза Села.

Еди Рама скочи на България

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1872 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.23 | 17:27

1
Какъв възприемчив човек. Най-накрая някой в РСМ да разбере коя държава кандидаства и коя вече е член.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини