Димитров: Предложението на френското председателство ще остави РС Македония "на паркинга" на ЕС за дълго време

  • 22 юни 2022 08:18

  • 2033
  • 2
Димитров: Предложението на френското председателство ще остави РС Македония "на паркинга" на ЕС за дълго време
© Novini.bg/Canva

Предложението на френското председателство на ЕС няма да разреши спора с България, смята бившият министър на външните работи в предишното правителство на Република Северна Македония Никола Димитров.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1235

  "Достатъчно е да се обърнем към самата методология, която беше френска инициатива, където се казва, че никой няма да злоупотребява с нерешени двустранни въпроси в процеса на присъединяване. Има настроение сред страните членки и македонската страна трябва да им напомни тези принципи. Това напълно ще развали процеса, ще го обезобрази и ще ни постави на паркинга на ЕС за неопределено време. Това предложение не решава спора ни с България. Това, че Радев казва, че македонските българи тук не са малцинство, че са равноправен народ с другите народи и не трябва да се споменава македонския народ. Това, че все още имат резерви към македонския език, говори, че ние все още имаме спор и има амбиции европейският процес се използва за постигане на българските цели”, каза той по телевизия "Телма". 

Милошоски: Предложение, в което двустранни въпроси влизат в преговорната рамка, трябва да бъде отхвърлено веднага

Димитров заяви, че приемането на предложението на Франция означава, че Албания ще започне преговори, а Република Северна Македония няма да започне този процес, докато не промени конституцията си. А в парламента на страната трудно ще бъде постигнато необходимото за промяна в конституцията мнозинство от 2/3, защото ВМРО-ДПМНЕ категорично се противопоставя на отварянето на конституцията и включването на българите в нея. 

Според него в София има придвижване по предложението на френското председателство, защото София изпълнява напълно първоначалните си максимални цели. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2033 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Остави…

2022.06.22 | 12:48

2
Тъ.пите макета сами ще се блокират. Нека сега и ЕС да види каква стока са!

2022.06.22 | 08:36

1
Няма как да да започнат преговори за ЕС при отворени двустранни въпроси.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини