Милошоски: Предложение, в което двустранни въпроси влизат в преговорната рамка, трябва да бъде отхвърлено веднага

  • 22 юни 2022 07:35

  • 1629
  • 1
Милошоски: Предложение, в което двустранни въпроси влизат в преговорната рамка, трябва да бъде отхвърлено веднага
© Facebook

"Ако ключовите отстъпки Република Северна Македония направи преди началото на преговорите, по време на самите преговори ще получим още пет или десет блокади и ще преговаряме десетилетия за да станем, а може и да не станем държава член на ЕС”, каза в интервю за телевизия "Сител" Антонио Милошоски, който е председател на Комисията по външна политика в парламента на Република Северна Македония и бивш министър на външните работи в правителството на ВМРО-ДПМНЕ. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1239

Според него думите на Буяр Османи, че не разполага с френското председателство за преговорната рамка за Република Северна Македония, а в това време  министър от същото правителство отхвърля предложението на Франция като неприемливо е подценяване на гражданите и депутатите. 

Пендаровски към БПЦ: Кои сте вие да размисляте за името на нашата църква?

"На пресконференция на френския министър по европейските въпроси Бон Клеман каза, че френското предложение се основава и на съвместни консултации и преговори между Скопие и София. Което означава, че предложението го има и в кабинета на Ковачевски, и в кабинета на Буяр Османи, както с него разполагат и всички държавни и правителствени ръководители, министри на съседна България и страните членки на ЕС", каза Милошоски.

По думите му френската дипломация подхожда доста задълбочено към тези европейски въпроси и е сигурен, че на 18 май, когато е имало телефонен разговор между премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски и френския президент Макрон, една от темите на разговора е това френско предложение.

"От този момент - от средата на май до средата на юни, се е подготвяло това предложение, което след това се представя на всички страни членки със знанието на правителството в Скопие, и правителството на Република Северна Македония е дало съгласието си за него. Но това, което смятам за незряло, недемократично и непрозрачно в цялата тази ситуация е, че българското правителство, въпреки цялата поляризация в българското общество, все пак решава да обсъди предложенията, свързани с Република Северна Македония в българския парламент, а македонското правителство не иска депутатите и обществеността да бъдат информирани и да обсъдят това предложение в македонския парламент", заяви Милошоски, който днес призова Буяр Османи да представи документите на Комисията по външни работи, за да бъдат обсъдени в нея, но получи отговор, че официално те не са пристигнали в страната. Милошоски заяви, че това, че никой не е запознат с предложението на френското председателство, е голям недостатък и предизвиква съмнения, че предложението вероятно е неблагоприятно и вредно за Република Северна Македония и за това правителството го крие до последния момент.

Главният проблем, според Милошоски, е това  двустранни спорове да влязат в преговорната рамка, защото "тя трябва да бъде рамка за постигане на стандарти, а не да се разговаря за история, учебници, национални герои". Според него с мълчание няма да бъде постигната по-добра позиция и че такова предложение трябва да бъде отхвърлено веднага. 

"Настоящото предложение за рамка за преговори означава, че Ковачевски и Буяр Османи ще се снимат с представителите на Европейската комисия и след това Република Северна Македония ще бъде затъне в безполезни, вътрешно изтощителни дебати дали да отвори или не конституцията, кой какво получава, кой какво губи, кой е националист, кой е патриот, кой е предател и няма да се получи нищо продуктивно от това. Ние трябва да следваме славяно-хърватския модел на преговори - да работим по стандартите, които Република Северна Македония да постигне, и ако страната членка на ЕС (България) има забележки и ключови искания, те да бъдат изпълнени в момента, когато станем член на Европейския съюз. Така Словения и Хърватия по цивилизован начин разрешиха спора си и сега и двете страни са добри съседи и членки на Европейския съюз. Не можете да принудите някого със сила към квази добросъседство, особено ако посягате на неговата идентичност, каза Милошоски, който уточни, че опозицията ще продължи с натиска върху правителството, защото "може да се крият ден-два, седмица, но не може да се крият вечно" .

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.22 | 08:36

1
Е, господин Макрон, сега какво правиме?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини