МВнР на Турция отхвърли обвиненията за нарушаване на въздушното пространство на Гърция

  • 21 май 2022 13:52

  • 1866
  • 1
МВнР на Турция отхвърли обвиненията за нарушаване на въздушното пространство на Гърция
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Говорителят на турското външно министерство Танжу Блигич заяви, че Анкара отхвърля изцяло отправените от гръцкото външно министерство "безпочвени твърдения и обвинения" и "остро осъжда гръцките нарушения на турското въздушно пространство", съобщава Анадолската агенция, като се позовава на писмено изявление на Билгич в отговор на въпрос по повод твърдения на Гърция за нарушение на въздушното й пространство.

Билгич е посочил, че самолети Ф-16 на гръцките военновъздушни сили са нарушили турското въздушно пространство на 16 май западно от Гьокчеада и на 17 май западно от Енез.

В изявлението се казва, че турските военновъздушни сили "реципрочно и в съответствие с техните правила за реагиране са дали на 18 май нужния отговор на тези провокативни нарушения".

"В този контекст ние отхвърляме напълно безпочвените твърдения и обвинения, насочени срещу нашата страна, в изявлението на гръцкото министерство на външните работи от 20 май, и осъждаме остро гръцките нарушения на нашето въздушно пространство", се казва в изявлението.

Билгич е отбелязал, че в изявлението от петък гръцката страна "се опитва отново да създаде погрешна представа" за Анкара сред международната общност.

Два турски бойни самолета са прелетели близо до база на САЩ в Гърция

"За да не се повтарят подобни инциденти, Гърция трябва да прекрати провокативните си действия в Егейско море и да демонстрира сериозен подход към започнатия както в двустранен формат, така и в рамките на НАТО процес за мерки за засилване на доверието, в чиито срещи Гърция се въздържа от участие от една година", е посочил Билгич.

Гръцкото външно министерство заяви вчера, че два турски бойни самолета са навлезли в гръцкото въздушно пространство, определяйки инцидента като "нарушение на националния суверенитет" на страната.

Виолета Симеонова
1866 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.21 | 14:24

1
Турците хвърчат над България и ни пазят. До там се докарахме, турски вилает.

Добави коментар

Водещи новини