Два турски бойни самолета са прелетели близо до база на САЩ в Гърция

  • 21 май 2022 07:21

  • 6878
  • 5
Два турски бойни самолета са прелетели близо до база на САЩ в Гърция
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Два турски бойни самолета навлязоха в гръцкото въздушно пространство и прелетяха близо до военновъздушна база на САЩ при инцидент, който гръцки представители определиха като нарушение на националния суверенитет на страната, предаде ДПА.

Двата самолета са достигнали на 2,5 км от град Александруполис.

Външното министерство на страната определи случилото се като "безпрецедентно нарушение на националния суверенитет" и "явна ескалация на турските провокации".

Турски бомбардировачи нарушаваха гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, често прелитайки над населени райони, но досега не бяха приближавали града, където се намира военна база на САЩ, в която има техника, която може да бъде изпратена в Украйна до часове.

Прелитането на самолетите подкопава единството и приоритетите на НАТО и е явна заплаха за ЕС, защото Александруполис е важен транспортен център за съюзниците, добави гръцкото външно министерство, визирайки общите усилия за подпомагане на Украйна по време на водената от Русия война срещу нея.

Атина е изразила протест срещу прелитанията пред турския посланик и е уведомила ЕС, НАТО и ООН.

Има спекулации, че това може да е израз на турските възражения срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО - нещо, което Анкара е заявявала, че е готова да възпрепятства, отбелязва ДПА.

Ердоган: Турция няма да отстъпи по въпроса за членството на Швеция и Финландия в НАТО

Виолета Симеонова
6878 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Turko

2022.05.23 | 08:21

5
Едно време имаше един такъв въпрос-"кое е това животно на което от главата до опашката е два метра, от опашката до главата е три метра" и никой от нас не знаеше отговора, а е било просто и близко-ГРЪК. За гръка или гърка каквото и да е териториалните води в морето на островите е 6 (шест) мили , а въздушното пространство е 10 ( десет) мили, не го разбрахте нали, защото не го казват, пример- турски военен кораб плава на 8 мили от някой гръцки остров, намира се в международни вади, не е в гръцки води, от кораба излита хеликоптер, в момента в който прекъсва допирните точки от кораба и животното почва да кряка- " нарушиха въздушното ми пространство", за гръка хеликоптера е в гръцкото въздушно пространство. Всеки турски самолет летящ до 6 мили от някой гръцки остров за целия свят самолета е в неутралноса въздушно пространство, а за Гърция навлезе ли под 10 мили е нарушение на гръцкото въздушно пространство, а всъщност не е , гръцките парадокси нямат край, друг пример, Гърция няма излаз на Средиземно море , а има претенции за ИИЗ. Парадокс!
11

2022.05.23 | 07:00

4
"Прелитането подкопава единството и приоритетите на НАТО..." още малко и да бомбардират базата, Турция нали е член на Варшавския договор.... Елините не можеха да бъдат по прости, и кога са навлезли тез самолети- няма данни, още малко , чашата ще прелее и тогава ще ги почешат , малко остана.

2022.05.21 | 09:37

3
АМЕРИКАНСКИ НАЕМНИК ОТ ЧУЖДЕСТРАННИЯ ЛЕГИОН СПАСИЛ СЕ ОТ ДОНБАС-КОГАТО РУСКАТА АРМИЯ АТАКУВА СЕ ОТВОРИХА ВРАТИТЕ НА АДА.НИКОГА ПОВЕЧЕ!
Да...ама...НЕ!

2022.05.21 | 07:43

1
На снимката са...ТРИ...!
Фака Яко

2022.05.21 | 08:28

2
Лапай! Четери са! Единия е изостанл.

Добави коментар

Водещи новини