Хърватия безрезервно подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО

  • 18 май 2022 13:31

  • 223
  • 0
Хърватия безрезервно подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО
© Getty Images

Хърватия "безрезервно" подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО, заяви днес хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман и допълни, че е дал напътствие на постоянния представител към НАТО в Брюксел да приеме молбата за членство на двете страни, съобщава порталът Индекс. Гордан Гърлич Радман заяви пред Хърватското радио, че на неформалната среща на министрите на външните работи на НАТО в Берлин през изминалия уикенд е дал недвусмислена, безрезервна подкрепа за членството на двете страни в Алианса. 

Хърватският външен министър каза, че заради руското нахлуване в Украйна и последиците от реконфигурацията на световния международен ред двете традиционно неутрални страни са решили да потърсят своята сигурност в НАТО, която дава сигурност на своите страни-членки.

Те се чувстват застрашени, те са добре дошли в съюза, с оглед на собствения си потенциал те укрепват с това демократичните стандарти и общия потенциал на НАТО. Постоянният хърватски представител в щаба на НАТО в Брюксел Марио Нобило има мое напътствие за приемане на молбата на Финландия и Швеция в НАТО и ще получи пълномощно от правителството за подписване на протокола, който ще последва тези дни, заяви хърватският външен министър, добавяйки, че "съществуват още някакви разговори с Турция" .

Швеция и Финландия подадоха заявките си за присъединяване към НАТО

Във връзка с изявленията на президента Зоран Миланович, че Хърватия трябва да блокира приемането на споменатите държави в НАТО, докато не се измени изборният закон в Босна и Херцеговина, Гордан Гърлич Радман заяви, че това е "шантаж" и определи това поведение като "неевропейско". Това е шантаж, тези два процеса трябва да се разделят, каза хърватският външен министър и добави, че по въпроса за положението на хърватския народ най-много се бори правителството на Андрей Пленкович, допълва БТА.

Весела Найденова
223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини