Турският външен министър обсъди членството на Швеция и Финландия в НАТО с колегите си от двете страни

  • 15 май 2022 12:41

  • 761
  • 1
Турският външен министър обсъди членството на Швеция и Финландия в НАТО с колегите си от двете страни
© Getty Images

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу проведе снощи тристранна среща с колегите си от Швеция и Финландия и обсъди с тях намерението им да се присъединят към НАТО, съобщи Анадолската агенция.

„Срещнах се в Берлин с колегите си Ан Линде от Швеция и (Пека) Хаависто от Финландия в рамките на неформалната среща на външните министри на НАТО“, написа Чавушоглу в Туитър.

Преди срещата на НАТО Чавушоглу каза, че Швеция и Финландия „открито подкрепят и си взаимодействат с терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК)/Сили за защита на народа (СЗН)“, които „извършват нападения срещу Турция и убиват турски войници и граждани“.

„Поради това е неприемливо и скандално, че нашите приятели и съюзници подкрепят тази терористична организация. И заради нашата борба срещу тази терористична организация има експортни ограничения за продукция на отбранителната индустрия, която ние внасяме от съюзници и от някои от страните, които планират да станат членки на НАТО“, заяви турският външен министър.

Чавушоглу критикува Швеция и Финландия, че подкрепят ПКК

Турция разглежда сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа като клон на действащата в Турция Кюрдска работническа партия, която е призната за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

В отговор на изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за членството на Швеция и Финландия в НАТО, който изрази резерви също с аргумента за подкрепа от тяхна страна на терористични организации в Турция, шведската министърка на външните работи Ан Линде заяви в Берлин, че „както (и целият) ЕС, ние смятаме, че ПКК е терористична организация“.

Шведският вестник „Афтонбладет“ пише, че Линде е съобщила, че ще разговаря с Чавушоглу и в неделя. „Не е вярно, че ние няма да определим ПКК като терористична организация. Ако е възникнало подобно усещане, това трябва да се изясни“, допълни тя, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
761 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Избор

2022.05.15 | 22:09

1
От едната страна, страната на САЩ и съюзниците, стои Давос, Билдербергерите, Трилатералистите и останалата част от "Вашингтонския консенсус", възгледът на страната на САЩ и съюзниците, че Америка трябва да контролира света; и, от другата страна, стои на страната на Обединените нации, възгледът, че неутралните и международно демократично базирани и неутрално прилагани международни закони трябва вместо това да контролират света, без да се облагодетелстват милиардерите на Америка или на която и да е друга държава.

Добави коментар

Водещи новини