Централната банка на Албания: Инфлацията ще намалее през 2023 г.

  • 13 май 2022 07:27

  • 203
  • 1
Централната банка на Албания: Инфлацията ще намалее през 2023 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Очаква се инфлацията на потребителските цени да следва низходяща тенденция през 2023 г., след като през първото тримесечие на 2022 г. достигна рекордно ниво, като тази тенденция се очаква да продължи през цялата година, според централната банка на Албания, съобщи специално за БТА агенция АТА.

В тримесечния си доклад за паричната политика централната банка на Албания заяви, че войната между Русия и Украйна оказва негативно влияние върху световните икономики, като предизвиква рязко покачване на потребителските цени, недостиг на доставки и повишена несигурност.

"Засега влиянието на войната е очевидно върху цените на стоките и суровините, които достигнаха рекордно високи стойности, отразявайки важната роля на Русия и Украйна като производители на горива, пшеница и олио за готвене", се отбелязва в доклада.

Инфлацията в Албания достигна рекордните 4,4 процента през първото тримесечие спрямо 3,7 процента през януари. През март годишната инфлация продължи да се покачва, като достигна 5,7 процента. Наблюдаваше се бързо нарастване на цените на храните и петрола, повлияно главно от силното поскъпване на тези стоки на световните пазари.

Еди Рама: Албания е заложник на спора между Скопие и София

Банката на Албания прогнозира, че в краткосрочен план инфлационният натиск се очаква да бъде обусловен от вътрешни фактори - нарастване на търсенето, заетост на заплатите, както и от външни фактори - високи цени на световните пазари.

Централната банка предвижда инфлацията да се върне към целевото си равнище от 2024 г. нататък.

Калина Христова
203 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.13 | 08:58

1
Албания не подхранва инфлацията с раздаване на пари, както прави ЕС, затова имат 3.2% за година, а ние на ден.

Добави коментар

Водещи новини