Протести в Хърватия за правото на аборт

  • 12 май 2022 14:30

  • 262
  • 0
Протести в Хърватия за правото на аборт
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

По повод случая с бременна Мирела Чавайда, на която не се позволяваше да прекъсне бременността си, макар да бе потвърдено, че носи бебе, което има тумор, многобройни женски сдружения ще организират днес в много хърватски градове протест под мотото "Стига!", съобщи порталът Индекс.

Протести се очакват днес в Загреб, Осиек, Сисак, Сплит, Риека, Пула, Задар и Корчула. Случаят предизвика широк отзвук в хърватската общественост.

Доклад на ООН: Почти половината от всички бременности в света годишно са нежелани

Организаторите на протеста дадоха днес пресконференция пред сградата на парламента в Загреб, на която заявиха, че всяка жена в Хърватия заслужава безопасно и легално прекъсване на бременността. Те заявиха, че в Хърватия не се зачитат човешките, женски и репродуктивни права, което става след консервативната революция, която продължава вече няколко десетилетия. 

Не е случайно, че начело на най-важните здравни заведения са най-консервативни лица и правото на прекъсване на бременността всеки ден се оспорва, заяви Ивана Кекин от Зелено-лявата коалиция.

Междувременно хърватските медии съобщиха, че комисия на клиниката "Ребро" е одобрила прекъсването на бременността на Мирела Чавайда, информира БТА.

Владимир Василев
262 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини