Османи: РСМ няма нищо против да включи българската общност в конституцията

  • 10 май 2022 14:26

  • 1412
  • 4
Османи: РСМ няма нищо против да включи българската общност в конституцията
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Северна Македония няма нищо против да включи българската общност в конституцията заедно с другите общности, които са споменати там, тъй като ако по нещо сме  разпознаваеми в света, това е отношението на държавата към общностите, но чувствителността е в непредвидимостта на процеса и тъкмо за това се разговаря в момента със София, заяви днес  министърът на  външните работи на Република Северна Македония  Буяр Османи, съобщи специално за БТА агенция МИА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 404

На пресконференция в Скопие  с австрийския министър на външните работи Александър Шаленберг, отговаряйки на журналистически въпрос  във връзка с  подготвеността още веднъж да се отвори конституцията, Османи изтъкна, че всичко това сред гражданите създава чувство на "непредвидимост като процес, а не като същина".

"Северна Македония е постигнала уникален  модел на  функционална мултиетническа демокрация.Тя показа, че на Балканите  могат да функционират  мултиетнически демокрации, които могат да бъдат референтен модел и за другите държави, а и в по-широк смисъл. Тъкмо основата  на европейските ценности е в мултиетичността , ние постигнахме това и сме готови да  го разширим по отношение на всички етнически общности. Чувствителността е в непредвидимостта на процеса. Но тава е част от разговорите, които водим с Република България", подчерта Османи.

Ръководителят на македонската дипломация  каза, че неотдавнашното си изявление не е поставил никакъв ултиматум на българския президент Румен Радев или на Европейския съюз, а само се е опитал да  поясни фактическото положение.

Марин Райков: Натискът върху България за РСМ е късо съединение в отношенията ни с ЕС

"Тук не говорим  за ултиматуми  или за условия към ЕС или България,  това е  поясняване на фактическото положение. С отминаването на времето се появява  обезкуражаване и всичко това има последици и върху вътрешната политическа сцена, и върху възможността  гражданите  и политическите елити да  дадат своя принос в този процес", заяви Османи.

Той подчерта, че колкото повече се протака процесът, толкова повече той се разводнява. "Това е отлична и последна възможност, в която има концентриран  политически капитал, това е преценка, а не ултиматум", заяви Османи.

Министърът добави, че Договорът за добросъседство остава задължение за Северна Македония, независимо от изхода през юни, а също остава и стремежът  за подобряване на правата на гражданите с българско самосъзнание.

Османи: Това е, може би, последният шанс да се спасят отношенията между България и Република Северна Македония

"Този процес е доста съзрял през изминалите месеци и години и за всеки елемент в процеса има решение.  Проблемът е  как  всичко това да се обхване в един всеобхватен договор , за да няма утре нови въпроси, нови елементи и създаване на непредвидимост", заяви Османи.

Той каза, че на пъзела, който лека полека се съставя в насока на решаване на спора с България, му липсва лепилото, а това според Османи  е политическата воля в момента, за да постави елементите в един всеобхватен процес, който ще означава нова глава за Северна Македония и за отношенията на Западните Балкани с ЕС.

Министърът на външните работи напомни, че сега сме  във фаза на начало на преговори с ЕС, а не във фаза на членство, подчертавайки, че трябва да се направи ясно разграничение и добави, че най-важен момент в тази фаза е приемането на преговорната рамка, без която не може да се  проведе  първата междуправителствена конференция.

"Северна Македония има подписан Договор  за стабилизиране и асоцииране няколко месеца след Словения, няколко месеца преди Хърватия, което означава, че ако това е била една  започнала тройка, която трябва и да  завърши, за да може  да говорим  за други процеси. Второ, ако  гледаме от сегашната перспектива , Северна Македония е с Албания и Черна гора като страни, които са  три членки на НАТО в региона със стопроцентно  съгласуване с външната политика и политиката на сигурността, а са все още  далеч в процеса  на асоциация  и приспособяване към европейските  правила на една игра и в тази част трябва и този пакет  също така да бъде завършен. И третият коментар,  ние говорим за начало на преговори, не говорим за членство", заяви Османи.

Андрей Ковачев: За Украйна и РСМ кабинетът демонстрира шизофрения

Той изтъкна, че "преговорите са  техническа асистенция на ЕС към определена държава кандидат, за да се подготви за членство, а ветото пречи на възможността  да се подготвим, европеизираме  и да се развиваме".

 На въпрос дали ще подаде оставка,  ако през юни ветото не се вдигне, Османи каза , че това е становище на опозицията и според него опозицията има два сценария. "Ако  процесът успее, ще викат "предатели", ако не успее " неспособни", значи ще бъдем или предатели или неспособни", изтъкна Османи.

Той добави, че успехът не трябва само да се оценява  по отношение  на това дали преговорите, са започнали а преди  всичко дали се  защитават  държавните интереси.  Османи  допълни, че по-малко важни са  кариерите на политиците, отколкото държавните интереси, които имат историческо значение.

Теодора Павлова
1412 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Климен Охридски

2022.05.14 | 17:11

4
докато САЩ и НАТО не разчистят руските и сръбски агенти от РСМ, те ще правят проблеми
Умник Гюро

2022.05.13 | 15:38

3
Македония е била, е и винаги ще бъде България. Няма северна, южна и пембяна Македония. Има една България - над всичко!
маседония

2022.05.10 | 17:53

2
маседония може да влезе в ес само в състава на България.
този

2022.05.10 | 17:52

1
този от османската империя ли е????

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини