Вучич: Газовите преговори между Сърбия и Русия ще започнат след 10 май

  • 05 май 2022 13:50

  • 472
  • 1
Вучич: Газовите преговори между Сърбия и Русия ще започнат след 10 май
© Getty Images/Guliver (архив)

Сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. съобщи, че газовите преговори с Русия ще започнат след 10 май, предаде Танюг.

Започваме преговори с руснаците след 10 май за цената на газа и всичко останало, каза президентът Вучич след среща в Берлин с германската външна министърка Аналена Бербок.

Президентът Вучич: Изграждането на терминал за втечнен газ в Гърция е важно за целите Балкани

Сърбия зависи на 100 процента от руския газ и внася 60 процента руски петрол и сега не може и дума да става за диверсификация на снабдяването, допълни той.

"За каква диверсификация говорим? Чак след две години ще имаме възможност нещо да стигне до Сърбия, но въпросът е какво да стигне. Все още работим по българския интерконектор, българите трябва да обявят търга тези дни, а след това още поне 300 дни да го изградят от тяхна страна. Какво да доведем? От къде? Това не пада от небето," каза Вучич.

След преговори между Вучич и руския президент Владимир Путин през ноември миналата година Москва запази цената на газа за Сърбия на равнище 270 долара за 1000 куб. м за период от шест месеца. От първи януари "Газпром“ започна да доставя газ в Сърбия по нов маршрут. От Русия газът се транспортира по морския газопровод "Турски поток“, след това през територията на Турция и по националната газопреносна мрежа на България той влиза в Сърбия. 

Вучич каза още в края на посещението си в Берлин, където беше по покана на германския канцлер Олаф Шолц, че разговорите са били тежки, но е доволен от големия интерес на германското правителство към разговорите със Сърбия.

Той допълни, че на разговорите са били обсъдени различни важни въпроси като европейската перспектива на страната, кризата в Украйна, ситуацията в Косово.

По думите му позицията на Сърбия е много сложна и допълнително се усложнява от изявлението на руския президент Владимир Путин, че Донецк и Луганск са станали независими на основата на прецедент във връзка с решението на Международен съд на ООН за независимостта на Косово. 

Вучич снощи имаше неофициална вечеря с премиера на Косово Албин Курти и със специалния пратеник на Европейския съюз за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак.

Сръбският президент оцени разговорите като много тежки, като допълни, че германските представители са настоявали, това което е подписано в Брюкселското споразумение, да се осъществи.

Брюкселското споразумение, подписано през 2013 г. с посредничеството на ЕС, очертава принципите на нормализация на отношенията между Сърбия и Косово, като най-важната точка за сърбите от него е формирането на Съюз на сръбските общини, който трябва да гарантира на косовските сърби правомощия в образованието, здравеопазването, икономическото развитие, градското и селско планиране.

Радина Лазарова
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.05 | 13:56

1
Викнете и Кокорчо да ви нае.е и двамата.

Добави коментар

Водещи новини