Руското посолство в Босна предупреди за дестабилизация в страната

  • 13 април 2022 16:38

  • 1014
  • 4
Руското посолство в Босна предупреди за дестабилизация в страната
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руското посолство в Босна критикува отмяната на закон на босненските сърби за собствеността и предупреди за потенциална дестабилизация в страната, ако решението на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит в тази връзка не бъде отменено, предаде Асошиейтед прес.

В изявление на посолството, цитирано от местни медии, отново се подчертава, че Москва не признава германския дипломат Кристиан Шмит за върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина и смята решенията му за нелегитимни.

Коментарите на Русия очертават спора със Запада във връзка с политиката в нестабилния регион, където Москва се стреми да засили историческото си влияние. На фона на войната в Украйна се засилват опасенията от нарастване на напрежението и на Балканите, отбелязва АП.

Вчера Шмит анулира закона, приет през февруари от Република Сръбска и целящ да й позволи да поеме управление върху държавна собственост на нейна територия.

Законът е възприеман като част от усилията на сърбите в Босна да получат възможно най-голяма независимост.

Република Сръбска: Има заплаха за сигурността на Милорад Додик и семейството му

Босна е съставена от Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Хърватско-мюсюлманската федерация, населена предимно от босненски хървати и мюсюлмани. Двете части  заедно имат общи централни институции, целящи да поддържат целостта на страната след войната от 1992-95 г.

При обявяването на решението си Шмит каза, че само централните босненски институции могат да регулират имуществените въпроси и призова за диалог в Босна за разрешаване на спора. Босненските сръбски лидери отхвърлиха решението.

От американското посолство казаха, че международната общност “не е имала друг избор, освен да действа", след като лидерите на босненските сърби отказаха "да се ангажират конструктивно" в решаването на проблема и вместо това предприеха "противоконституционни, едностранни действия".

Русия подкрепя лидера на босненските сърби Милорад Додик, на който САЩ и Великобритания наложиха санкции за подкопаване на босненското мирно споразумение от 1995 година, което сложи край на войната,  отнела живота на 100 000 души и оставила без дом милиони. Додик, който е член на мултиетническото босненско президентство, многократно е призоваван за отделянето на сърбите от останалата част на Босна.

В изявлението си руското посолство в Босна отправи предупреждение за действията на Шмит и за санкциите, заявявайки, че „цялата отговорност за възможна дестабилизация в Босна и Херцеговина е изцяло на представителите на международната общност“.

Върховният представител на международната общност в Босна има правомощията да отменя закони и да сменя длъжностни лица, за които се смята, че нарушават мирното споразумение, постигнато с посредничеството на САЩ. Споразумението също така създаде многонационален съвет, който следи за спазването на мира, и в този съвет Русия често се противопоставя на западните действия, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1014 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.04.14 | 10:54

4
НАТО ГУБИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА.САЩ ПРЕДРАЗПАД!
Босненската Митрофанова

2022.04.13 | 17:46

3
ли дестабилизира Босна.

2022.04.13 | 16:48

1
Алкашите и тук серат раздори.
atila

2022.04.13 | 17:08

2
След тях само смърт и разруха - като марокански скакалци са.

Добави коментар

Водещи новини