Армения обвини Азербайджан в настъпление в Нагорни Карабах, другата страна отрича

  • 25 март 2022 15:12

  • 3776
  • 3
Армения обвини Азербайджан в настъпление в Нагорни Карабах, другата страна отрича
© Getty images

На 24 март в Нагорни Карабах азербайджанските въоръжени сили преминаха в настъпление, пресичайки демаркационната линия, съобщава panarmenian.net позовавайки се на информационния щаб на самопровъзгласилата се република.

„Въоръжените сили на Азербайджан около 16:00 часа в посока село Парух, област Аскеран, нарушиха линията на съприкосновение“, се казва в изявлението.

Армения поиска помощ от Русия след гранични сблъсъци с Азербайджан

Според вестника представители на въоръжените сили на Нагорни Карабах и руския военен контингент са започнали преговори с азербайджанската страна за спиране на офанзивата и връщане на войските си в първоначалните им позиции.

„Призоваваме населението да запази спокойствие, ситуацията е стабилна в останалата част от линията на съприкосновение“, се казва в изявлението.

Освен това представители на Нагорни Карабах евакуираха жени и деца от общността Храморт в квартал Аскеран, където руските военни изградиха укрепления преди няколко дни.

Азербайджанската страна отрича информацията. Азербайджанската информационна агенция Report публикува коментар на Министерството на отбраната на страната, което отрича изявлението за офанзивата.

„Съобщенията от арменски източници за предполагаемо влошаване на ситуацията на територията на Азербайджан, където временно е разположен руският мироопазващ контингент, не са верни“, казаха от министерството. Според тях това са спекулации, целящи да изострят ситуацията. 

На 11 януари стана стрелба между военнослужещи на двете страни на арменско-азербайджанската граница. 

Ето какво съобщават от руското министерство на отбраната:

На 25 март 2022 г. в отговор на влошаващата се обстановка в зоната на мироопазващата операция в Нагорни Карабах руският министър на отбраната генерал от армията Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с министъра на отбраната на Азербайджан генерал-полковник Закир Хасанов. Началниците на военните ведомства обсъдиха начини за стабилизиране на ситуацията в Нагорни Карабах и поддържане на сигурността в Закавказието. Освен това страните обмениха мнения за хода на мироопазващата операция и хуманитарната ситуация в района.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3776 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.09 | 20:34

3
Отпуснете се, така че никой да не ви прегърби. Ето какво ще стане, ако влезете в тенджерата преди месото. Те имат право на всичко това.
Тенев

2022.03.25 | 16:25

2
Тука обаче се мълчи нали?
Тенев

2022.03.25 | 16:25

1
Тука обаче се мълчи нали?

Добави коментар

Водещи новини