Над 80% от туркините нямат пари за дамски превръзки, хората търсят храна по кофите

  • 21 януари 2022 13:17

  • 7345
  • 8
Над 80% от туркините нямат пари за дамски превръзки, хората търсят храна по кофите
© Getty Images/Guliver (архив)

Галопиращите цени в Турция превърнаха в лукс и най-елементарните стоки. Над 80% от туркините вече не могат да си позволят дамски превръзки и тампони, а все повече хора ровят в кофите за боклук и събират храна от земята.

Дамско бельо с червени петна: издигнаха го студентки по време на демонстрация пред Данъчната служба в Измир. „Нямаме пари за дамски превръзки, нямаме дори пари да се храним по два пъти на ден“, скандираха те.

Как дамските превръзки и тампоните се превърнаха в лукс

Студентки в турски университети протестират вече от месеци срещу драстично нарасналите цени на хигиенните продукти за жени. Те настояват да се отмени ДДС в размер на 18% върху тези продукти, защото те не са някаква луксозна стока, а насъщна необходимост. Всъщност би трябвало държавата да ги раздава дори безплатно, настояват студентките.

Ердоган с обещание към турците: Цените ще паднат скоро

Лейланур Мавили, студентка от Анкара, се оплаква, че парите в портмонето ѝ от месец на месец губят покупателната си стойност. А нейната колежка Зейнеп Курт добавя, че от стипендията ѝ в размер на 800 лири 50 лири отиват за дамски превръзки. Тя обяснява и още нещо важно: дамските хигиенни продукти очевидно се смятат за нещо неприлично, след като се продават само на определени места, при това задължително в черни найлонови торбички.

Протестът на студентките срещу цените на дамските превръзки онагледява един много по-голям проблем: обезценяването на турската лира доведе до експлозия на всички цени, инфлацията в страната достигна небивало равнище за последните 19 години. В началото на годината бяха драстично повишени и цените на газа и тока - за домакинствата с 50%, а за фирмите дори с над 100%.

Повечето хора в Турция вече не се справят с поскъпването и в най-добрия случай имат пари само за основните хранителни продукти. Опашки се вият пред държавните пунктове за евтин хляб в Истанбул и Анкара. По пазарищата все повече хора, най-вече възрастни, след края на работния ден ровят в кофите за боклук и събират от земята плодове и зеленчуци, които стават за ядене. А в много супермаркети вече дори най-нормални стоки като бебешките храни, кафето или сиренето се подсигуряват електронно срещу кражби. А ако се върнем към дамските превръки, които поскъпнаха с повече от 50%: според проучване на една неправителствена организация 82% от туркините вече не могат да си позволят да си купуват хигиенни артикули.

"Използват листа, в които увиват чиста пръст"

Гинеколожката Ирмак Сарач твърди, че особено за сезонните работнички положението става направо непоносимо. „Научаваме, че жените са принудени да използват листа, в които увиват чиста пръст“, казва лекарката и също призовава държавата да раздава безплатно дамски превръзки и тампони. В Турция обаче е много трудно да се обсъжда подобно предложение, тъй като в обществото не се говори по теми, смятани за неприлични.

Протестиращите студентки обаче не губят кураж. "Ние не сме виновни за икономическата криза. И не искаме да носим последствията", скандират те пред Данъчната служба в Измир. "Дамските превръзки и тампоните не са лукс, та се основна потребност", повтарят младите жени.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7345 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.01.24 | 11:10

8
Истанбул . 2022 година. Мъж на площад Таксим крещи: - Смърт за мустакатия Ислямист! Смърт за мустакатия Ислямист! Едино заптие веднага го арестува и води при Ердоган. - Такаааа - казва Ердоган. - Ти кого имаше предвид под мустакатия ислямист? - Как кого? Фетхуллах Гюлен , разбира се! Ердоган поглежда заптието и пита: - А ти кого имаше предвид?
Грета

2022.01.21 | 13:50

2
Милиони тонове въглеродни емисии се прахосват за гащи и сутиени. Да спасим природата!
Аги

2022.01.21 | 22:40

7
Ходи гола бе мама ти луда

2022.01.21 | 13:55

3
Пълни глупости всеки месец съм там по работа!
Adi

2022.01.21 | 22:40

6
И кво като си там ,данеби да обикаляш всяка къща да видиш от какво имат нужда хората ?
Кен

2022.01.21 | 17:10

5
Тинтири-пинтири
Искаме да стреляме и от Турция

2022.01.21 | 14:17

4
Какво значи една Варна за печалбите на Локхиид Мартин? Нито живота на хортата нито имуществото им има някаква стойност. Белград бе бомбардиран, защо не сега и Варна.

2022.01.21 | 13:48

1
след третата доза проблема изчезва

Добави коментар

Водещи новини