Ердоган с обещание към турците: Цените ще паднат скоро

  • 12 януари 2022 12:42

  • 905
  • 1
Ердоган с обещание към турците: Цените ще паднат скоро
©
Слушай новината Слушай новината

Цените в Турция ще паднат възможно най-скоро. Това заяви в сряда президентът Реджеп Таийп Ердоган в реч пред депутати от неговата партия, предаде Ройтерс.

През декември годишната инфлация в страната се покачи над 36%, което се дължи най-вече на валутната криза. В днешната си реч Ердоган каза, че данните за инфлацията не отговарят на икономическите реалности в Турция и че се надява да види ползите от икономическата политика на Анкара през лятото.

Потребителските цени в Турция скочиха с 36% през декември в сравнение със същия месец на предходната година. Към момента те нарастват с най-бързия си темп от септември 2002 г. насам. Партията на Ердоган дойде на власт именно през тази година.

Увеличението на цените се дължи на скока на разходите за транспорт с близо 54% на годишна база и на поскъпването на храните и напитките с 43,8%. Стойностите на домакинските уреди и хотелиерските услуги също се повишиха с повече от 40% в сравнение с предишната година.

Ердоган обеща да сведе инфлацията в Турция до едноцифрени стойности

През 2021 г. турската валута загуби повече от 40% спрямо щатския долар - срив, подхранван от настояването на Ердоган централната банка на страната да провежда крайно нестандартна политика на намаляване на лихвените проценти, вместо да ги повишава, в условията на бързо растящи цени.

През декември Ердоган обяви почти 50-процентно увеличение на минималната работна заплата и план за нов вид депозитна сметка в турски лири, която ще предпазва вложителите от обезценяване.

Последвайте канала на

Калина Христова
905 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1ЛИРА=10 СТОТИНКИ???

2022.01.12 | 17:52

1
ТУРЦИЯ КЕ ПАДНЕ 2022!

Добави коментар

Водещи новини