Погнаха експрезидента на Молдова за присвояване на $12 млн.

  • 21 декември 2021 14:48

  • 1295
  • 0
Погнаха експрезидента на Молдова за присвояване на $12 млн.
© Getty images (архив)

Бившият молдовски президент Игор Додон е привикан в генералната прокуратура на страната за разпит във връзка с предполагаемо участие на политика в схема за източване на държавния бюджет, предаде РИА Новости.

"Игор Додон е извикан в генералната прокуратура по дело, засягащо компанията Energocom. Очакваме той да даде показания на 27 декември", това заяви говорителка на държавното обвинение.

Додон, който бе начело на страната си от 2016 до 2020 г., е заподозрян в участие в схема, ощетила бюджета на страната с 1,2 милиона щатски долара.

"Според информацията на следствието през 2008 г. ръководството на Energocom (фирмата, която доставя електричество в страната), е влязло в сговор със служители на икономическото министерство, физически и юридически лица, включително и от чужбина, за създаване на схема за завишаване на цените  на тока. Участниците в сговора са купували електрическа енергия на ниски цени и я продавали  на по-високи и прибирали разликата в цената. Тогава Додон бе вицепремиер и министър на икономиката", добави медията.

Партията на проевропейския президент на Молдова спечели вота за парламент

Валери Зайцев
1295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини