100 години затвор за убийците на сръбски журналист

  • 02 декември 2021 20:36

  • 1257
  • 1
100 години затвор за убийците на сръбски журналист
© Getty Images (архив)

Специализираният съд в Белград обяви днес първоинстанционната присъда за убийството на собственика на "Дневни телеграф" Славко Чурувия на 11 април 1999 г. по време на бомбардировките на НАТО, съобщи "Вечерне новости".

Съдът осъди четирима бивши служители на Държавна сигурност на общо 100 години затвор за замесеност в това престъпление. Радомир Маркович и Милан Радонич получиха присъди от 30 годии затвор, а Ратко Ромич и Мирослав Курака, който се укрива, получиха по 20 години затвор. От новата присъда, която бе обявена днес, става ясно, че според съда директният извършител на убийството все още е неизвестен.

Сръбското МВР издирва убиеца Мирослав Курак (снимка)

Веран Матич, председател на комисията за изясняване на убийството на Славко Чурувия, заяви днес, че е доволен от присъдата, тъй като обвинените за убийството на журналиста са получили 100 години затвор. Матич заяви пред репортерите пред съда, че това е добро послание за семейството на Чурувия, но и за всички журналисти.

Това показва, че може и 22 години след убийство да се разреши един случай, ако в институциите има воля за това, каза Матич, цитиран от БТА.

Според неговите думи решението на магистратите вдъхва надежда, че вярата на гражданите в правосъдието може да се върне.

Владимир Василев
1257 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Бай Васо Сърбеца

2021.12.03 | 06:31

1
А измекярите от нато, кога ще ги видим в затвора и на бесилото?

Добави коментар

Водещи новини