Над 80% от населението на Турция е вече с две поставени дози ваксина срещу COVID-19

  • 16 ноември 2021 16:49

  • 2747
  • 0
Над 80% от населението на Турция е вече с две поставени дози ваксина срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver

Над 80 на сто от населението на Турция е вече с две поставени дози ваксина срещу COVID-19, съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

Според данни на здравното министерство ваксинираните с най-малко една доза граждани на възраст над 18 години превишава 90 процента.

В страната в момента тече дебат за това дали е необходима бустерна доза ваксина и дали две поставени дози са достатъчни за предпазване от вируса.

Някои експерти препоръчват дори поставяне на четвърта доза на хората, които са били сред първите групи имунизирани.

Турция започва да прилага бустерна доза за всички над 18 години с поставена иРНК ваксина

Проф. Нуреттин Йийит, член на Научния съвет, косултативен експертен орган за борба с коронавируса, заяви пред агенция ИХА, че засега четвъртата доза не е на дневен ред за съвета и "само времето ще покаже" дали тя ще бъде необходима.

По думите на проф. Неджми Илхан, друг член на Научния съвет, в момента диаграмата на новозаразените с коронавирус в Турция се намира в плато, а през последните дни дори се наблюдава спад на новите случаи. Той изрази очакване, че те ще намалеят под 20 хиляди на ден в скоро време. По думите му Турция е изминала дълъг път от 2020 г., когато в страната нямаше ваксини, а настоящите бройки "са възможни само благодарение на ваксинацията".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2747 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини