Реджеп Ердоган се отказа да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави

  • 25 октомври 2021 21:32

  • 1576
  • 3
Реджеп  Ердоган се отказа да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави
© Getty (архив)

Турският президент Реджеп Ердоган се отказа от обявеното намерение да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, сред които САЩ и Германия, предаде БНР.

 Причина за напрежението стана призив на посолствата на тези страни в Турция се обявиха за освобождаването на активиста Осман Кавала, който вече четири години е в затвора без присъда.

По-рано днес властите в Берлин и Париж обявиха, че не са получавали официална информация за намерения на Анкара да обяви за персона нон грата посланиците на 10 западни държави, в това число на Германия и Франция.

Ердоган нареди 10 посланици да бъдат изгонени от Турция


Обявеното в събота решение на президента Реджеп Ердоган беше предизвикано от общата позиция на 10-те държави, които настояха за справедлив процес срещу турския активист Осман Кавала.

В неделя американският държавен департамент поиска обяснение за решението на турския президент, а председателят на Европейския парламент Давид Сасоли определи действията на Анкара като авторитарна тенденция.

Отношенията на Турция със западните ѝ съюзници са белязани от най-дълбоката им криза от началото на 19-годишното управление на Реджеп Ердоган.


В очакване на решението на турското правителство, днес дойдоха и реакциите от Берлин и Париж .

Германия обяви, че е в "тясно сътрудничество и консултиране със засегнатите от заплахите партньори" и отбеляза, че не е имало официално уведомление от турската страна. Говорителят на правителството в Берлин - Щефан Зайберт, обяви, че властите са загрижени и озадачени от коментарите на турския президент.

Ако Ердоган експулсира дипломатите, това няма да е в съответствие с близките двустранни отношения на двете страна и тяхното сътрудничество в рамките на НАТО, заяви Зайберт.

От френското външно министерство обявиха, че до момента страната не е получавала никаква официална информация от Турция по въпроса.

Кризата започна, след като посолствата в Турция на Съединените щати, Германия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия и Швеция се обявиха за освобождаването на Осман Кавала. В писмото на посланиците се посочва, че процесът срещу активиста хвърля сянка върху демокрацията, върховенството на закона и прозрачността в Турция.

А външното министерство на Турция определи позицията им като намеса в съдебната система на страната.

64-годишният активист и бизнесмен Кавала е в затвора вече четири години, без да има осъдителна присъда.

Той беше оневинен миналата година по обвиненията, свързани с антиправителствените протести през 2013 година в парка „Гези“ в Истанбул.

Оправдателната присъда беше отменена, а срещу него бяха повдигнати обвинения в шпионаж и опит да бъде свалено правителството по време на опита за преврат през 2016 година.

Ако сега бъде осъден, той може да получи доживотна присъда без право на обжалване.

Последвайте канала на

Novini.bg
1576 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Mangala

2021.10.27 | 17:33

3
Hacı, adamı spikerler götüne de acı biber sokarlar, akıllı ol lan
Гейорг Гейоргиев

2021.10.26 | 05:53

2
Това, което не пише в новината е, че г-н Бойко Борисов, добър приятел на Европа и на г-н Ердоган, водеше преговорите и този път и успя да убеди двете страни да заемат разумна секс позиция.
Навреме се е осетил

2021.10.26 | 00:37

1
По-скоро точно тези посланици щяха да го обявят за персона нон грата в Турция!

Добави коментар

Водещи новини