Ситуацията с COVID-19 на Балканите

  • 22 октомври 2021 10:38

  • 16981
  • 0
Ситуацията с COVID-19 на Балканите
© Pixabay

Повечето балкански държави напоследък отчитат нарастване на случаите на КОВИД-19, но само една-две от тях обявиха затягане на мерките в борбата с пандемията през последната седмица. Сърбия съобщи, че ще въведе зелен сертификат, а Румъния се готви да разпусне учениците в двуседмична ваканция, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31498

Същевременно с по-бърз или по-бавен темп продължават ваксинационните кампании в страните на Балканите, а властите се опитват да насърчат ваксинацията като единствения доказан метод за ограничаване на пандемията. Ето новостите от Балканите в усилията срещу КОВИД-19:

На фона на сериозно нарастване на новозаразените в Румъния ученици ще излязат в двуседмична ваканция от понеделник. Решението бе обявено от президента Клаус Йоханис след среща с представители на правителството, посветена на мерките срещу разпространението на КОВИД-19.

Рекорден брой починали с COVID-19 за денонощие в Румъния

Държавният глава подчерта, че ваксинацията е единственото средство за пресичане на пандемията и настоя, че са необходими допълнителни ограничения.
Скептицизмът по отношение на ваксините остава висок в тази страна, независимо че според данните през първите десет дни на октомври по един човек е умирал от КОВИД-19 на всеки шест минути в страната, посочва Ройтерс. Към 19 октомври са били напълно ваксинирани 5,7 млн. души или около 29 на сто от общото население.
Страната е изправена пред недостиг на легла в интензивните отделения. Тази седмица Румъния постави и абсолютен черен рекорд - 574 души починаха само за едно денонощие от КОВИД-19, според данните за 18 октомври на румънското правителство. Оповестените снощи данни бяха за 448 починали и 16 110 новозаразени.

В Словения продължават протестите срещу ваксинацията и ограниченията, преди всичко задължителните зелени сертификати.

В Словения в бъдеще ще се ваксинират само с препаратите на Пфайзер и Модерна

Премиерът Янез Янша обвини протестиращите за увеличаващите се случаи на коронавирус в страната. Броят на новите случаи в Словения е почти двоен през последните дни спрямо този от предходната седмица. На 21 октомври страната регистрира 1845 заразени с коронавирус и седем починали от КОВИД-19. Към 19 октомври са били ваксинирани 1,1 млн. души или около 52 на сто от населението на страната.

Сърбия реши да въведе зелени сертификати, които влизат в сила от утре, 23 октомври, от 22 часа. Те ще са задължителни за влизане в затворените части на заведенията за хранене.

Кризисният щаб в Сърбия е решил да въведе COVID-пропуски

Общинската полиция и всички инспекции ще проверяват строго не само зелените сертификати, а и спазването на всички съществуващи мерки в магазините, търговските центрове и в подобни обекти, предупреди премиерът Ана Бърнабич.
На чужденците ще им е необходим дигитален сертификат на ЕС или сертификат от страната, с която Сърбия има подписан договор за признаване на сертификата. Сертификатът ще може да се представя на хартия или в дигитален формат на мобилния телефон. Той може да включва както доказателство за пълна ваксинация, така също PCR тест, не по-стар от 72 часа, антигенен тест не по-стар от 48 часа или удостоверение за преболедуван КОВИД-19, не по-старо от седем месеца.
В Сърбия вчера са регистрирани 7327 случая на новозаразени и 59 смъртни случаи. Ваксинирани с две дози са 2,9 милиона души или 43 на сто от населението.

Седмичните данни за разпространението на коронавируса в Турция сочат, че заразените са се увеличили в 46 окръга, включително в Истанбул.

Близо 30 хиляди заразени с COVID-19 за денонощие в Турция

Същевременно продължава интензивната ваксинация в страната, където са поставени над 114,6 милиона дози ваксина досега. 76,86 процента от гражданите са ваксинирани с две дози ваксина.
Започнаха изпитанията върху доброволци и на разработената от турски екипи ваксина срещу КОВИД-19 - "Турковак", която е поставяна като трета доза.
През последните дни броят на новорегистрираните случаи на заразени на денонощие е около 30 хиляди, а жертвите са около двеста дневно. Снощи данните показват 28 465 новозаразени и 198 смъртни случая.

Гърция регистрира ръст на случаите на новозаразени с КОВИД-19, като на седмична база се отчита увеличение в осем от дванадесет области.

Ваксинацията срещу COVID-19 е предотвратила около 8400 смъртни случая в Гърция

Анализ на ваксинационната кампания показва, че благодарение на ваксинациите са предотвратени около 8400 смъртни случая от КОВИД-19 и 5560 хоспитализации в спешни отделения. Данните от анализа бяха представени от професора по патология и инфекциозни заболявания Сотирис Циодрас, който е и член на експертната комисия към министерството на здравеопазването.
Рискът от смърт за напълно ваксинираните е с около 91 процента по-нисък, показва анализът, а рискът от хоспитализация в спешно отделение при ваксинираните е 20 пъти по-нисък, като висока ефективност се наблюдава при всички ваксини.
Напълно ваксинирани са около 6,3 милиона гърци или близо 60 процента от всички жители на Гърция. Снощи в страната са отчетени 3376 нови случаи на инфекция с КОВИД-19 и 34 починали.

Република Кипър отчита процент на смъртност при заразените с КОВИД-19 под един процент. Данните показват, че процентът на починалите заради пандемията се движи около 0,46 на сто. По този показател страната е на едно от първите места в Европа по добро управление на кризата.

Кипър затяга режима за издаване на "безопасен пропуск" за COVID

От началото на пандемията до момента през болниците на острова са преминали над 6000 души, като 600 от тях са били в интензивни отделения.
Данни, публикувани на страницата на министерството на здравеопазването, показват, че до 19 октомври ваксинираните с пълен ваксинационен цикъл са 566,5 хиляди или 46,9 процента от населението.
Мерките за справяне с пандемията в Република Кипър струват сто милиона евро, заяви на пресконференция управителят на организация за предоставяне на държавни здравни услуги (ОКИПИ) Христис Лойзидис. По думите му се очаква увеличение на разходите с още 31 милиона евро.
Снощи страната е отчела 144 нови случая на заразяване с коронавирус, а починалите през последния месец не надвишават двама на ден.

Албания е отчела снощи 566 нови случая на коронавирус след пик от 1079 на 8 септември. Броят на починалите също намалява, като снощи са загубили битката с коронавируса шестима души в сравнение със 17 на 29 септември. Към 18 октомври напълно ваксинирани са били над 860 хиляди души или 30,3 процента от населението.

В Хърватия случаите на инфекции с КОВИД-19 се засилват, като на 20 октомври са отчетени 3162 новозаразени, най-високото равнище от 8 април насам. Снощи броят на установените инфекции е 3053. Починали са 17 души за денонощието, според изнесените снощи дани, а на 20 октомври жертвите на КОВИД-19 са 23.

В Хърватия с първа доза са ваксинирани 55 процента от възрастното население

Към 19 октомври напълно ваксинирани са били 1,76 млн. от гражданите на страната или 43,4 процента от населението.
Националният щаб за гражданска защита реши на последното си заседание да удължи до 31 октомври прилагането на мерките, предвиждащи ограничения на броя на хората, събиращи се на едно място, използване на маски, посещения в магазини, използване на обществения транспорт и ограничение за преминаване на граничните пунктове.

490 нови случая на заразяване с коронавирус са установени в Република Северна Македония снощи. Починали са 14 души за денонощието. Близо 765 хиляди македонци са били напълно ваксинирани към 20 октомври. Това съответства на 36,7 процента от цялото население на страната.

Лекарството молнупиравир против COVID-19 ще бъде достъпно и в РС Македония

Министерството на здравеопазването на Република Северна Македония съобщи, че преговаря с производителя на лекарството молнупиравир против КОВИД-19 за доставката му. Досегашните клинични изпитвания показват, че хоспитализацията при приемане на това лекарство е намалена с 50 процента. Все пак министерството обръща внимание, че лекарството и ваксината против КОВИД-19 не могат да се сравняват. Ваксините предотвратяват тежка форма на болестта, усложняване при хоспитализация или смъртен изход, подчертават експертите.

В Черна Гора има 422 нови случая на заразени с коронавирус за денонощието по данни за 21 октомври, а жертвите на болестта са спаднали до 4 в сравнение с 13 на 18 октомври и 6 септември и 15 на 3 септември - най-високите нива в последно време.

Почти половината от пълнолетното население на Черна гора е ваксинирано

Към 20 октомври напълно ваксинирани са над 233 хиляди души или 37,8 на сто от населението на страната.

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
16981 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини