Почти половината от пълнолетното население на Черна гора е ваксинирано

  • 14 октомври 2021 09:25

  • 244
  • 1
Почти половината от пълнолетното население на Черна гора е ваксинирано
© Getty Images/Guliver

Още 40 хиляди дози от руската ваксина Спутник V ще пристигнат в Черна гора в петък, 15 октомври, съобщи здравният министър Йелена Боровинич Бойович, а имунизацията с ваксината ще започне в събота.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Досега в Черна гора са доставени общо 879 980 дози ваксини от различни производители: Пфайзер, АстраЗенека, Синофарм, Спутник V. През следващия период се очаква пристигането на 100 000 дози ваксина Синовак", съобщават от Министерство на здравеопазването.

Заразените с коронавирус в Черна гора са намалели с 40% за две седмици, а смъртните случаи с 18%

Първа доза ваксина срещу коронавирус са получили 55 % от пълнолетното население, а напълно ваксинирани са 49,4 процента. За 24 часа 429 души са получили първата доза ваксина, а 1153 са били реваксинирани.

Масовата ваксинация срещу COVID-19 в Черна гора започна в началото на май тази година.

В страната тече обществен дебат за евентуалната нужда от трета доза при намаляване на антителата след известен период от ваксинирането. Това стана повод за следното пояснение: бустерната доза на ваксината е тази, която се дава евентуално след шест месеца, а третата доза е препоръчителна за хора с отслабена имунна система, най-малко 28 дни след втората доза от ваксината.

В Черна гора две дози ваксини са получили 48,1 процента от пълнолетното население

В сряда Институтът за обществено здраве и други публични и частни лаборатории в Черна гора, занимаващи се с диагностика на коронавирусната инфекция, представиха резултатите от направените 2647 проби. Новите положителни случаи в общия брой тествани са 12,88 процента, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2021.10.14 | 13:23

1
Помнете от Бай ви Гюро: всеки ваксиниран ще умре преждевременно - в следващите 5 години. Но няма да го пишат "умрял от ковид-ваксина", а ще го пишат "умрял от друга болест". Българските управници, които налагат отравянете на българския народ, трябва да избесят незабавно по уличните стълбове.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини