Заразените с коронавирус в Черна гора са намалели с 40% за две седмици, а смъртните случаи с 18%

  • 08 октомври 2021 14:50

  • 387
  • 0
Заразените с коронавирус в Черна гора са намалели с 40% за две седмици, а смъртните случаи с 18%
© Getty Images/Guliver

От събота, 9 октомври, националният цифров COVID сертификат за влизане в търговски и бизнес центрове с площ над 1000 квадратни метра ще бъде отменен, бе обявено днес на пресконференцията на Министерството на здравеопазването, Клиничния център и Института по обществено здраве на Черна гора. Те представиха анализ на ситуацията и новите епидемиологични мерки срещу коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Обявени бяха следните данни: броят на новите случаи на коронавирус през последните две седмици е намалял с 40 процента в сравнение с периода от 9 до 22 септември. Броят на хоспитализираните на 5 октомври е бил с 11 процента по-малко от предишния изследван период. През последните две седмици смъртните случаи са намалели с около 18 процента.

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

В съответствие с очакванията, че Черна гора ще се присъедини към цифровия сертификат за COVID на Европейския съюз, продължителността на изолацията се съкращава от 14 на десет дни.

"Това е препоръката на Дирекцията по дигитално здраве въз основа на европейските стандарти, към които се стремим. Други елементи на цифровото потвърждение на COVID са: че лицето е напълно ваксинирано, независимо от това колко дни са изминали от реваксинацията; че има отрицателен PCR тест за COVID -19, издаден до 72 часа, или отрицателен бърз антигенен тест, който е не по-стар от 48 часа." Представителите на здравните власти в Черна гора припомниха, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, по време на посещението си в Института по Общественото здраве, е заявила, че Брюксел ще отговори положително на искането на Черна гора да стане част от цифровия сертификат на ЕС.

В Черна гора две дози ваксини са получили 48,1 процента от пълнолетното население

По-рано днес в страната бяха обявени следните данни: през последните 24 часа 826 души са получили първа доза ваксина, а 1507 са били реваксинирани. В страната са поставени 470 700 дози ваксина срещу коронавирус. В момента са хоспитализирани 365 пациенти с COVID-19.

В Черна гора 54,6 на сто от пълнолетното население вече е ваксинирано с първата доза от ваксина срещу COVID-19, а 48,4 процента са напълно имунизирани, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини