Прищина подготвя операция срещу сърбите в Северно Косово?

  • 02 юли 2021 16:09

  • 861
  • 0
Прищина подготвя операция срещу сърбите в Северно Косово?
© Getty images (архив)

Правителството на Косово е започнало подготовка на операция срещу сърбите в северната част на страната, написа белградският в." Вечерне новости".

Изданието тълкува изказване на новия премиер в Прищина Албин Курти. Той по-рано заяви, че смята да интегрира цялата територия на страната. Според медията косовските сили за сигурност са започнали подготовка на операция с кодово название "Златна сабя".

"Албанците се обучават от хърватски ветерани от войната срещу сърбите през първата половина на 90-те години на миналия век. Парите идват от САЩ, Великобритания и Германия", посочи още "Вечерне новости", който твърди, че има информация получена от руски източници.

Косово обяви независимост от Белград на 17 февруари 2008 г. Местните сърби (малко под десет процента от населението) още през 1999 г. създадоха Сдружение на сръбските общини като свой орган на самоуправление.

Сърбите в Косово имат квота от 10 депутати в 120-местния държавен парламент. Партията Сръбска листа през 2017 г. подкрепи правителството на Рамуш Харадинай с условието премиерът да легализира Сдружението. Организацията на сърбите не бе регистрирана заради поредната правителствена криза в Прищина и падането на Харадинай от власт в началото на 2020 г.

Косово отново гласува на предсрочни парламентарни избори

 

Валери Зайцев
861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини