Пикът на четвъртата вълна на пандемията в Румъния ще бъде в средата на октомври

  • 30 септември 2021 09:51

  • 422
  • 0
Пикът на четвъртата вълна на пандемията в Румъния ще бъде в средата на октомври
© Getty Images/Guliver

Пикът на четвъртата вълна на пандемията от КОВИД-19 в Румъния ще бъде в средата на октомври, като прогнозите са, че ще бъдат регистрирани по 20 000 новозаразени на ден в периода 15-20 октомври. Това заяви снощи пред телевизия Диджи 24 временният министър на здравеопазването Чеке Атила, предава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33001

"Специалистите казват, че пикът на четвъртата вълна ще бъде някъде в средата на октомври или малко след това. За периода 15-20 октомври, за съжаление, се очаква да се стигне по 20 000 новозаразени на ден", каза Чеке Атила.

Недостиг на бързи тестове за COVID-19 в Румъния

Временният министър на здравеопазването предупреди, че сегашният брой болнични легла в интензивните отделения за пациенти с ковид може да се окаже недостатъчен.

Максималният брой легла, които имаше Румъния за пациенти с ковид при предишните вълни - малко над 1600, може да не бъде достатъчен по време на четвъртата вълна, каза Чеке Атила.

Ваксинационното покритие в Румъния достигна 33%, а в Букурещ е над 51%

Той информира, че ако се наложи, две болници в Букурещ - "Малакса" и "Свети Йоан", ще бъдат превърнати следващата седмица ексклузивно в болници за лечение на КОВИД-19. Временният здравен министър съобщи, че е поискал план от префектите и от дирекциите за обществено здраве за постепенно намаляване на дейностите, които не са свързани с ковид, въпреки че властите опитват да запазят болниците отворени и за други категории пациенти.

"Тази ситуация е за 3-4 седмици, ако е временен въпрос, ние трябва да намерим временни решения", каза Чеке Атила.

"Очакват ни 2-3 горещи седмици, което означава отговорност и солидарност от всички", предупреди временният здравен министър.

Румъния отчете абсолютен рекорд на новите случаи на COVID-19

По думите му, за да се премине през четвъртата вълна, е необходимо повече хора да се ваксинират.

Министърът каза още, че проектозаконът, който предвижда задължителна ваксинация за персонала в здравните заведения или тестване за собствена сметка, ако липсва дигитален сертификат за имунитет срещу заболяването, ще бъде обсъден и одобрен от парламента в рамките на около месец.

Имунизацията с трета доза ваксина в Румъния започва от утре

Той съобщи също, че правителството е отпуснало 460 милиона леи от резервния фонд за разходи за лечение на КОВИД-19 и подготовка на отделенията за интензивна терапия.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
422 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини