Ситуацията с COVID-19 на Балканите

  • 24 септември 2021 13:15

  • 582
  • 0
Ситуацията с COVID-19 на Балканите
© Pixabay

Епидемиологичната ситуация продължава да се влошава в повечето страни на Балканите, което принуди някои от тях да въведат по-строги локални ограничителни мерки. Същевременно продължават усилията на властите да стимулират ваксинацията, като в част от страните вече се предлага и трета доза от ваксината, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27627

В Турция до момента са приложени над 106,89 милиона дози ваксини срещу КОВИД-19 от началото на имунизационната кампания през януари. Над 55,18 милиона души са получили първа доза, а над 43 милиона са напълно ваксинирани.
Данни на здравното министерство от 23 септември сочат, че 85,69 процента от пълнолетното население на страната е получило поне една доза от двуфазните ваксини. Турция е поставила трета бустерна доза на над 10,03 милиона души.
Най-голям е процентът на напълно ваксинираните срещу КОВИД-19 турски граждани в граничещия с България окръг Къркларели, където 77 процента от населението са със завършен ваксинационен курс. На второ място по брой на ваксинирани се нарежда западният окръг Мугла, а най-зле е ситуацията в югоизточния окръг Шанлъурфа, където напълно имунизирани са 41 процента от населението.
Близо 84 процента от населението в Истанбул вече е ваксинирано против КОВИД-19 с поне една доза, а 67,5 процента са напълно ваксинирани.
По последни данни 68 процента от турците на възраст над 18 години са напълно ваксинирани срещу коронавируса, а 85 процента са с поставена първа доза ваксина.
Страната регистрира през последното денонощие 27 844 нови случая на КОВИД-19 при направени 356 132 теста, а 217 души починаха.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията одобриха бустерни дози за милиони по-възрастни граждани

Правителството в Гърция реши да предложи трета доза ваксина срещу КОВИД-19 на уязвимите категории, които имат нужда от подсилване на имунитета. Ваксинационната кампания е насочена към групи с висок риск от заразяване. Тя ще обхваща настанени в старчески домове лица, хора над 60-годишна възраст и медицински персонал.
Прилагането на третата доза няма да има задължителен, а препоръчителен характер, уточни главният секретар в министерството на здравеопазването Мариос Темистоклеус. За подсилваща доза ще се използват ваксините с иРНК технология.
През последното денонощие Гърция е регистрирала 2125 нови случая на коронавирусна инфекция при направени 151 279 теста. Положителните тестове са 1,4 процента. В същия интервал са починали 31 пациенти с КОВИД-19, с което общият брой на жертвите от началото на пандемията достигна 14 606 души. 331 пациенти с КОВИД-19 са на респиратори.

СЗО препоръча за първи път превантивна терапия за болни от COVID с висок риск

Румъния отчита увеличение на новите случаи на КОВИД-19, които през последните дни превишаваха 7000, а нарастването на броя на тежките случаи предизвика безпокойство от възможен недостиг на места в интензивните отделения.
На фона на влошаване на епидемиологичната ситуация редица населени места въведоха нови ограничителни мерки. Град Тимишоара, където заболеваемостта достигна 4,49 на 1000 жители, върна отново нощната карантина през уикендите между 20.00 и 05.00 часа, а магазините трябва да затварят в петък, събота и неделя в 18.00 часа.
Три окръга и столицата Букурещ са в червен сценарий със заболеваемост над 3 на 1000 жители, което означава, че за достъп до ресторанти, кафенета, барове, спортни зали, културни мероприятия и частни събития като сватби и кръщенета се изисква зелен сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от ПСР или бърз тест.
Ситуацията доведе до увеличен интерес към ваксинацията, като през последните дни дневният брой на ваксинираните превиши 18 000 спрямо 8000-9000 в предишните седмици. В Румъния до момента са поставени 10 006 305 дози ваксина на 5 426 518 души, от които 5 298 707 са със завършена схема.
Властите съобщиха, че от 28 септември започва прилагането на трета доза ваксина. Тя ще бъде достъпна за лицата, които са били ваксинирани преди повече от шест месеца, а приоритет ще имат уязвимите категории като хора над 65 години, лица с хронични заболявания или имунен дефицит, както и персонала в здравеопазването и образованието.

Акценти от ситуацията с COVID-19 по света през изминалите седем дни

Здравните власти в Република Северна Македония препоръчаха трета доза от ваксината срещу КОВИД-19 да се приложи на здравните работници, гражданите над 60 години и гражданите с компрометиран имунитет.
Според препоръките третата доза трябва да бъде от производителя Пфайзер и трябва да се приложи шест месеца след поставянето на втората доза. Гражданите ще получат покана с СМС от специализираната система, както се правеше и в началото на ваксинацията.
Здравният министър Венко Филипче посочи, че всички граждани, независимо с коя ваксина са се имунизирали първоначално, може да се ваксинират с трета доза. Той увери, че има достатъчно ваксини и уточни, че процесът ще започне от понеделник.
Според него броят на новите случаи на КОВИД-19 в Северна Македония е достигнал плато през последните дни, като се е изравнил на около 500 дневно, което не налага допълнителен натиск върху здравната система.
Въпреки намаляващия интерес към ваксинацията той посочи, че 37 процента от цялото население или 700 хиляди души са цялостно ваксинирани. По думите му има постоянен интерес от 1500 до 2000 души дневно, които се явяват, за да получат ваксина. Филипче добави, че 74 на сто от населението над 70 години, 65 на сто от населението над 60 години и 60 на сто от населението над 50-годишна възраст са ваксинирани с поне една доза до момента.
Министерството на здравеопазването заяви, че ще започне анализ на високата смъртност в страната. С оглед на факта, че повечето починали от КОВИД-19 са имали по две хронични заболявания, министерството ще извърши скрининг на населението, ще се изследва типът хронични болести, контролните прегледи, лечението и подхода към здравна защита.

Румъния премести България от червената в жълтата зона за риск от COVID

Ситуацията в Сърбия остава сериозна. През последното денонощие в страната са потвърдени 6480 нови случая на коронавирусна инфекция, а 41 души са починали. В болници в страната се намират 5197 пациенти с КОВИД-19, а 191 души са на респиратори.
Ръководителят на представителството на Световната здравна организация в Сърбия Мариян Ивануша заяви, че ситуацията с коронавируса е много сериозна и това може да продължи дълго. Ежедневно в Сърбия умират толкова хора колкото са пътниците в един автобус, ако това не е тревожно, не знам кое е, подчерта той.
За половин година от рекордьор по брой на ваксинирани Сърбия стана първа в Европа и втора в света по брой на новозаразените, коментират местните медии.

Сърбия има най-много новозаразени с COVID-19 в Европа от седмица

Над 41 процента от гражданите на Черна Гора са ваксинирани към момента, съобщи министър-председателят Здравко Кривокапич. Той уточни, че в момента 41,7 процента от пълнолетните граждани в Черна гора са ваксинирани.
Лабораторията на Института за обществено здраве на Черна гора, която обобщава и резултатите от тестовете на всички частни и държавни центрове в страната, е регистрирала нови 568 случая на заразени с коронавирус през изминалото денонощие при обработени общо 3817 проби.
Според актуалните правила всички имунизирани, които влизат в Черна гора, трябва да докажат, че са изминали най-малко 14 дни от тяхната ваксинация. За останалите се изисква отрицателен ПСР тест, не по-стар от 72 часа; положителен ПСР, издаден най-малко преди 14 дни и най-много преди 180 дни, или отрицателен бърз антигенен тест, валиден до 48 часа.
Черна гора остава в червения списък на страните с високо ниво на КОВИД-19.

Българите са най-скептични към COVID ваксините в ЕС

Експертният комитет на Албания реши на 22 септември да удължи настоящите мерки за предотвратяване на разпространението на КОВИД-19 с още две седмици.
В момента в Албания е в сила полицейски час между 23.00 и 6.00 часа. В този интервал имат право да излизат от домовете си само хора, които пътуват по спешни причини или които имат разрешение за това.
Допуска се събиране на групи до 50 души, а спортни или културни събития са разрешени при запълване на до 30 процента от капацитета. Същото правило се отнася и за организирането на конференции и други подобни мероприятия. Носенето на маски е задължително на обществени места на закрито.
При влизане в Албания, независимо от националността или целта на пътуването, се изисква представяне на валиден сертификат за ваксинация, отрицателен ПСР тест или серологичен тест.
Ръководителят на Националната спешна служба Скендер Братай заяви, че се отчита намаляване на случаите на КОВИД-19 в страната в момента и ситуацията е под контрол. Ваксинационните нива остават ниски, въпреки че ваксините са безплатни и достъпни за всеки над 18 години, отбеляза той.
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 820 новозаразени при направени 5544 теста, а осем души са починали. 18 пациенти са в тежко състояние.
На 20 септември албанското правителство даде старт на задължителната ваксинация срещу КОВИД-19 на студенти и университетски преподаватели. Премиерът Еди Рама призова студентите да се ваксинират преди началото на академичната учебна година следващия месец. Планира се ваксинацията на всички студенти и университетски преподаватели да приключи в рамките на този месец.
Медицинският персонал в университетите също трябва да се ваксинира. Вчера парламентът взе решение за задължителна ваксинация и на всички депутати против коронавирус.

Албания е била с най-високо ниво на смъртност в резултат на COVID-19 в Европа през 2020 г.

Министерството на труда на Словения заяви, че сертификат за ваксинация, преболедуван КОВИД или отрицателен тест на коронавирус ще трябва да имат и работещите от вкъщи.
Словения въведе КОВИД сертификати за работа, влизане в търговски центрове, здравни заведения, пътуване с обществения транспорт освен за учениците, за различни услуги и обществени учреждения.
Министерството сега обяви, че от задължението да представят сертификат за ваксинация, преболедуван КОВИД или негативен тест не са освободени и работещите от вкъщи.
Ако работещите от вкъщи нямат сертификат, те трябва да се тестват с бърз антигенен тест за самостоятелно тестване най-малко веднъж седмично, след което да изпратят на работодателя документ с датата на тестването, резултата от тестването и подпис. Разходите за тестването се поемат от работодателя.
Ако работещият не направи това се смята, че е нарушил задълженията, произтичащи от работните отношения и работодателят може да го санкционира в съответствие със закона за работните отношения, обясниха от министерството.

Словения леко облекчи строгите изисквания за COVID паспорти

Хърватия съобщи, че над 80 процента от новите случаи на коронавирусна инфекция и от пациентите с КОВИД-19 на респиратори през последните седем дни са били лица, които не са ваксинирани срещу болестта.
В същия седемдневен период Хърватия е регистрирала 8210 нови случая и 547 нови хоспитализации, а 77 души са стигнали до нужда от респиратор. Общо 72 процента от хоспитализираните са неваксинирани.
През изминалата седмица КОВИД-19 е отнел живота на 82 души в Хърватия, като 78 процента от тях са били неваксинирани. 

Хърватия закупува нова ваксина срещу COVID-19

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27627

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
582 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини