Рекордно количество кокаин е задържан в Гърция през миналата година

  • 21 септември 2021 14:15

  • 442
  • 0
Рекордно количество кокаин е задържан в Гърция през миналата година
© Getty Images/Guliver

Нелегалното разпространение на кокаин в Гърция е придобило огромни размери, се отбелязва в статия на вестник "Вима", цитирана от електронното издание Нюз ин.

Според представители на полицията наркотикът се внася директно в страната, а не през други пристанища в Европа като става дума за количества над 10-15 тона, чиято стойност надвишава петстотин милиона евро. Полицията смята, че организатор на трафика както в Гърция, така и в други европейски държави е албанската мафия в сътрудничество с балкански трафиканти.

Наркотикът влиза в Гърция с 25-те хиляди контейнери с банани, кафе и руда, които всяка година пристигат директно на пристанищата в Солун и Пирея от държави в Южна Америка, се отбелязва в статията.

Откриха голямо количество наркотици в пещера в Гърция

През миналата година в страната са задържани 1,8 тона кокаин, което е с 88 на сто повече спрямо година по-рано. Това е най-голямото количество кокаин, засичано на годишна база в последните 25 години в Гърция, уточнява изданието като допълва, че 89 на сто от наркотика е с произход Латинска Америка.

В доклад на Европол, публикуван на 7 септември тази година, се отбелязва, че основната роля в трафика на кокаин в Европа вече е поета от албански престъпни групи и някои трафиканти от други балкански държави, сред които и българи. В Северна Европа има изградени "албански мрежи" за внос и разпространение на кокаин, сочат още данните. През 2020 г в Холандия и Белгия са били засечени сто тона кокаин.

В доклада се прави препратка към албанската престъпна организация Компания Бело, която от години се занимава с трафик на тонове кокаин от Еквадор в Европа, а нейни членове са били задържани в Гърция, допълва БТА.

Весела Найденова
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини