Нидерлански митничари заловиха 1,6 тона кокаин в пристанището на град Ротердам

  • 30 декември 2021 07:30

  • 1859
  • 2
Нидерлански митничари заловиха 1,6 тона кокаин в пристанището на град Ротердам
© gettyimages

Нидерландски митничари задържаха над 1,6 тона кокаин, скрит в товари с банани, с какаови зърна и цимент, съобщи прокуратурата, цитирана от Франс прес.

Дрогата, чиято стойност на черния пазар се изчислява на 143 милиона долара, била скрита в три контейнера. Този с бананите идвал от Еквадор, а товарът бил предназначен за компания в Барендрехт, близо до Ротердам, обясниха прокурорите. Контейнерът с какаото също идвал от Еквадор, но минал транзитно през Колумбия, а после през Антверпен. Контейнерът с цимента пътувал за Португалия. В него били открити пет спортни сака с кокаин.

Германската полиция разби международна група за трафик на кокаин

Тази година в пристанището на Ротердам са били заловени небивали количества дрога. Във вторник митническите власти обявиха, че са били конфискувани рекордните 68 тона кокаин, при 49 тона през 2020 г.

Европейската полицейска служба Европол предупреди, че Нидерландия и съседна Белгия са на път да се превърнат в основен център за прекарване на кокаин, идващ предимно от Колумбия. В доклад, огласен през септември, службата подчерта, че крайбрежието на Северно море вече изпреварва Иберийския полуостров като основна входна точка за кокаина в Европа.

Кокаинът е най-търсеният наркотик в Западна и Централна Европа след канабиса. Според доклада на Европол потребителите му в този район през изтеклата година са били около 4,4 милиона.

 

Калина Христова
1859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Опс

2021.12.30 | 08:56

2
И посше какво го правят този кокаин?

2021.12.30 | 07:39

1
Това добре, ама в другия контейнер е имало 10 тона, хахахахахахаха. ФБР и ЦРУ официално обявиха че са загубили битката с кокаина!

Добави коментар

Водещи новини