Заев: Продължаваме да градим приятелски отношения с България

  • 21 септември 2021 09:54

  • 479
  • 3
Заев: Продължаваме да градим приятелски отношения с България
© Булфото

"С България продължаваме да градим приятелски отношения, защото ни трябва решение, за да влезем в ЕС и да изпълним втората еднакво важна цел, след членството в НАТО. Горд и щастлив съм, че доживях по време на моя мандат да станем членове на Алианса, това е стратегическа цел от 1993 година. Продължаваме да работим за изпълнение и на втората стратегическа цел - членството в ЕС", заявил премиерът и лидер на СДСМ Зоран ЗаевЗоран ЗаевЗоран Заев е политик от Република Северна Македония, министър-председател на във вчерашния тв дуел по телевизия Канал 5 с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предава агенция МИА. Информацията е на БТА.

Според него "не можем да се надяваме на нищо през септември, октомври и ноември, а през декември".

Заев очаква на третите последователни парламентарни избори България да формира политическо правителство, но твърди, че това не е необходимо, за да се вземе решение. Португалското предложение дава решение, подчерта той. То бе прието и от сегашното словенско председателство на ЕС.

"Важно е, че ще има и президентски избори. Твърдя, че не е необходимо да има политическо правителство в България, за да вземе решение", изтъкна премиерът и повтори, че с България изобщо не се разговаря за езика и идентичността, а за развитие на сътрудничеството.

Мицкоски е категоричен, че разговорите с България се усложнени поради, както каза, "ексхибициите на това правителство и лошата "доматена" политика".

Заев разкри защо е имало пожар в COVID болницата в Тетово

"Трета година преговаряме, но колко глави отворихме? Нали решихме проблемите със съседите? Докога ще преговаряме? Не трябва да преговаряме щом като имаме договор и всички проблеми със съседите са решени. Народът точно усеща, че е унизен, омаловажен и разочарован, не вярва в институциите, нито на политиците", заяви Мицкоски. "Трябва да градим държавата отначало след 17 октомври", добави той.

На това Заев отвърна, че така не се говори за държавата.

"За държавата не се говори с отричане на успехите, а с уважение към тях. Когато се зарадвате на успехите, тогава ще можете да поискате държавата. Вие отричате успехите на страна, към която днес има голямо уважение. Народът вижда това. Светът ни уважава, посетиха ни всички големи демократични лидери, за да изразят уважение за смелата ни политика", подчерта Заев.

Теодора Александрова
479 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
тоя

2021.09.21 | 11:36

3
тоя безродник трябва да се отрепе. старите войводи от вморо щяха да му резнат зелника на тоя безродник. сръбско мекере.
тоя

2021.09.21 | 11:35

2
тоя голям шмекер. какви приятелски отношения. денонощно хвърлят кал, лъжи и омраза по наш адрес. безродници. сръбски мекерета
Симо

2021.09.21 | 11:18

1
Пак лъжи.

Добави коментар

Водещи новини