Първата група от 149 граждани на Афганистан кацна в Скопие

  • 31 август 2021 10:16

  • 677
  • 4
Първата група от 149 граждани на Афганистан кацна в Скопие
© Getty Images/Guliver/архив

Първата група от 149 граждани от Афганистан пристигна снощи на летището в Скопие от Грузия, съобщи министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде МИА.

Той посочи, че първата жена, която е слязла от самолета, е била в 39-ата седмица от бременносттта и с линейка е била откарана в гинекологичната клиника в Скопие.

Ръководителката на спешна помощ Милица Бубало заяви, че сред пътниците е имало още четири бременни жени.

Солидарността, за която говорим от няколко дни, днес демонстрираме на дело и посрещаме с добре дошли онези, за които това е най-нужно, каза Османи. Той посочи, че страната е дала съгласие да приеме около 750 граждани, предимно жени и деца на работещи в международни организации.

Северна Македония ще приеме общо 780 афганистанци

Министерството на здравеопазването ще осигури PCR тестове и възможност за ваксинация за пристигналите афганистанци. При пристигането на афганистанците ще бъдат раздадени пакети с храна и с автобуси ще бъдат откарани на медицински прегледи, отбелязва МИА.

От правителството в Скопие заявиха, че става въпрос за афганистански граждани, чийто живот е бил застрашен от талибаните и на които правителството в Скопие помага да си спасят живота. Това са граждани, които 20 години са работили за демократичните институции, мисии и международни организации в Афганистан, допълва БТА.

На гражданите от Афганистан, които имат статут на лица с временно пребиваване в страната, се издава виза за престой от 90 дни, след което те трябва да заминат за друга безопасна дестинации или за САЩ, поясниха от правителството в Скопие.

Последвайте канала на

Весела Найденова
677 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
..

2021.08.31 | 10:58

2
Предлагам всички афганистанци които търсят убежище да бъдат настанени в Северна Македония. Така те ще станат мнозинство и ще сменят името на държавата на Северен Афганистан и всички проблеми се решават

2021.09.01 | 01:44

4
Съгласен
малко

2021.08.31 | 11:26

3
малко са им джагалите там. искат още. при сръбските мекерета всякаква сволач има, само българи няма. българите били македонци.
От Германия

2021.08.31 | 10:28

1
Ваксина имат ли или за тях може без

Добави коментар

Водещи новини