Анкара раздразнена от новите заключения на ЕС относно Турция

  • 25 юни 2021 15:43

  • 806
  • 2
Анкара раздразнена от новите заключения на ЕС относно Турция
© Pixabay

В петък Турция изрази раздразнението си от Европейския съюз след публикуването на заключенията от срещата на върха на лидерите в Брюксел, пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Според изданието турското външно министерство е публикувало изявление, в което ЕС е обвинен в тактика за забавяне и липса на воля при приемането на така наречения положителен дневен ред.

„Признанието на ЕС, че напрежението (в Източна Средиземноморие) е намаляло и забавянето на вземането на конкретни решения за изпълнение на позитивния дневен ред, включително актуализиране на Митническия съюз, се разглежда като тактика на отлагане, липса на воля и злоупотреба с членство в ЕС от една или две държави-членки. Избягването на позоваване на статута ни на кандидатура (за членство в ЕС) в текста също потвърждава тази гледна точка “, цитира Daily Sabah Министерството.

Изявлението също се противопоставя на ЕС по отношение на позицията му по кипърския въпрос, като заяви, че „резолюциите на срещите на върха, както обикновено, са повторение на възгледите на гръцкото дуо (Гърция и Кипър-бел.ред.). „ЕС отново пренебрегна кипърските турци и техните равни права. Докато това отношение на ЕС продължава, не е възможно да се внесе конструктивен принос към кипърския въпрос ”, се казва в изявлението.

Гърция постигна подобрения в своя полза на позицията на ЕС по отношение на Турция

Анкара също изглежда недоволна от изявлението на ЕС по отношение на миграцията, като казва, че изготвеният план за финансиране „е за сирийските бежанци, а не за Турция“ и го отхвърля като стъпка „за гарантиране на собствения мир и сигурност на ЕС“, предаде "Фокус".

Последвайте канала на

Novini.bg
806 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Асен

2021.06.26 | 00:52

2
Какви санкции бе, ЕС дава 3 милиарда на Турция да пуска мигранти за Европа....
кога

2021.06.25 | 16:25

1
кога педалския съюз ще нажули санкции на турция за северен кипър както на русия за крим?????

Добави коментар

Водещи новини