Румъния променя правилата за лов след скандала с убития от принц мечок

  • 07 май 2021 21:32

  • 2135
  • 0
Румъния променя правилата за лов след скандала с убития от принц мечок
© Pixabay

Убийството на мечока Артур от австрийския принц Емануел фон Лихтенщайн накара румънския министър на околната среда Танжош Барна да обяви мярка, която забранява на чужденци да ловуват в Румъния, съобщава в. "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

Прокуратурата започна разследване по подозрения в бракониерство, след като стана ясно, че австрийски принц е застрелял през март "по грешка" 17-годишен мъжки мечок, като платил за това 7000 евро.

Според неправителствени еко организации мечокът, наречен Артур, е бил най-голямата кафява мечка на територията на Румъния и живеел в див район, далече от населени места. Разрешението за лов, на базата на което бил застрелян, всъщност се отнасяло за по-малка женска мечка, която създавала проблеми в трансилванско село, посочват организациите.

Кафявите мечки са защитен вид и могат да бъдат убивани в Румъния само на базата на специално разрешение от министерството на околната среда, когато причиняват щети на стопанствата или застрашават населението.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви, че е направил промени в правилата, при които се разрешава убиването на защитени видове като мечки и вълци, така че да станат по-ясни. Той уточни, че намесата ще се извършва само от ловната асоциация, която отговаря за съответната зона, и заповедта ще бъде валидна за срок от 15 дни, а не за 60, както беше досега.

"Съвсем накратко: чуждестранните туристи няма могат да идват в Румъния на лов", подчерта министърът.

Той каза още, че ловният трофей - черепът и кожата на мечока Артур - остават в Румъния и че евентуалното им изнасяне от страната би представлявало наказателно деяние.

Novini.bg
2135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини