Турски прокурор поиска затвор за сътрудници на "Шарли ебдо", заради карикатура на Ердоган

  • 27 март 2021 07:36

  • 1209
  • 3
Турски прокурор поиска затвор за сътрудници на "Шарли ебдо", заради карикатура на Ердоган
© Getty Images/Guliver (архив)

Турски прокурор поиска до 4 години затвор за четирима сътрудници на френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо", които обвинява, че са "обидили" президента Реджеп Тайип Ердоган с карикатура, публикувана миналата година. Това съобщи Анадолската агенция, цитирана от Франс прес.

Четиримата обвинени са карикатуристката Алис Пети и трима журналисти от прочутия седмичник: Жерар Биар, Жулиен Сериняк и Лоран Сурисо.

Главното мюфтийство в България: "Шарли ебдо" е сатанинско списание

Публикуването на тази карикатура през октомври м.г. предизвика гнева на Ердоган, в контекст на силно дипломатическо напрежение между Анкара и Париж, припомня агенцията.

Карикатурата изобразяваше президента Ердоган по фланелка и долни гащи, седнал във фотьойл с бира в ръка, а с другата ръка повдига полата на забулена жена и се провиква: О-о-х! Пророкът!"

В обвинителния си акт, който трябва официално да бъде приет от съда, за да започне процес, турският прокурор заявява, че тази карикатура "по никой начин не се вписва в рамките на свободата на словото или на печата".

По думите на държавния обвинител, карикатурата е "вулгарна, неприлична и позорна", цитира БТА.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1209 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Aaa

2021.03.27 | 10:20

3
Ако на карикатурата беше козичка, а не жена, Ердоган нямаше да се сърди. Подарете му една козичка, за да си я гали отзад и да се успокои.
Тоя нещо се е объркал

2021.03.27 | 09:08

2
Едно грузинско дьонме :)

2021.03.27 | 07:55

1
Точно така,никой няма право да убеждава света че цинизъмът, безчестието, извратеното мислене и психичното болно съзнание е нещо нормално. Тия хора са за лечение, ако са неизлечими, мястото им е в психодиспанцер. А те тръгнали нов световен ред,и ново нормално да създават. Гнусотия...

Добави коментар

Водещи новини