Косово отново гласува на предсрочни парламентарни избори

  • 14 февруари 2021 14:38

  • 290
  • 0
Косово отново гласува на предсрочни парламентарни избори
© Pixabay

Избирателите в Косово гласуват за днес парламент. Това са вторите парламентарни избори за по-малко от две години и петите от обявяването на независимостта на бившата сръбска област през 2008 година. И тези избори, както и предишните, са предсрочни, т.е. парламентът не успя да изкара пълния си 4-годишен мандат, предаде БНР.

Право на глас имат близо 1,8 млн. избиратели. За гласуване в чужбина са регистрирани 102 хиляди косовски граждани. На избирателите извън страната беше дадена възможност за гласуване по пощата в периода 2-12 февруари.

Гражданите са призвани да изберат 120 депутати в косовския парламент. От тях 20 са запазени за националните малцинства в страната - 10 за сръбското малцинство и още 10 за останалите. Изборният процес се следи от 146 наблюдатели от 18 посолства, включително българското, и международни организации.

Тази седмица в Косово беше отменен полицейският час в общините, където беше обявен червен код за опасност за разпространение на COVID-19. Работното време на магазините и ресторантите беше удължено до 22 часа вечерта. Остава изискването за носене на предпазни маски на закрито и на открито.

Българските граждани в Косово ще могат да гласуват в посолството ни в Прищина

Голямата интрига в изборите в Косово остава с каква преднина лявото движение „Самоопределение“, водено от Албин Курти, ще победи на днешните избори. Самият Курти обяви по време на кампанията, че очаква да спечели абсолютно мнозинство от поне 61 депутати в 120-членния парламент, което ще му позволи да състави правителство:

„Днес е светъл ден, каквото ще бъде и нашето бъдеще. Гражданите се нуждаят от демокрация, институциите се нуждаят от легитимност. Днес тази необходимост представлява допълнителна възможност и шанс, който трябва да се използва. Тази неделя Косово като независима държава се завръща при народа си като източник на суверенитет“.

Последвайте канала на

Novini.bg
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини